O tedere vrijheid…

Gisteren naar “V for Vendetta” gaan kijken. Hoge verwachtingen voor een film waarvan de zaal maar voor 1/3 is gevuld. V is dan ook onder handen genomen door het Matrix-broederlijk duo. Maar in deze film minder vernieuwend spektakel. Geen op de muren lopende Neo of rondtollende Orpheus. Wel een moderne versie van the phantom of the opera en dat in paring met 1984. 1984 waar trouwens ook al John Hurt in meespeelde. Echter daar waar in 1984 mr. Hurt nog het slachtoffer speelde, de uitgebuitte arbeider die verstrikt zit in zijn verboden liefde, speelt hij hier op voortreffelijke wijze een beestige Big Brother-dictator die op een slinkse manier de macht heeft gegrepen.

Hugo Weaving (“V” zelve) is niet herkenbaar te zien. Zijn prestatie evenaar ik graag met die van grote acteurs uit de eerste horrorfilms (bvb. Claude Rains – The invisible man – 1933). Zelfs Willem Dafoe, van wie ik nb. toch wel behoorlijk fan ben, kan met zijn maskerprestatie in de eerste Spiderman aan deze niet tippen. Weaving zet een sterke presence neer, een doordacht karakter. Prachtige citaten die je niet onberoerd laten en je doen denken over de maatschappij van vandaag.
Maar het belangrijkste aan de hele film is natuurlijk het verhaal, de boodschap. Een boodschap die stelt dat niets belangrijker is dan onze democratie, de (met respect voor elkaar geuitte) vrijheid van mening. Hoe gevaarlijk en verleidelijk het dictatoriaat wel kan zijn. Hoe veilig het Nazi regime wel is. Hoe vrij je bent met meer blauw op straat.

Nathalie Portman heeft volgens mij voor haar rol in Leon nog een equivalent te zoeken. Dit gaat er al naartoe. O, haal ik mij uw woede op de nek als ik zeg dat ik haar bijdrage in de Star Wars films maar dunnetjes vind? Volgens mij kan ze heel goed een vrouw met ballen aan haar lijf op het scherm neerpoten en dat is waar dit toch al een beetje begint op te lijken.

V is een gewelddadig aangename film met een explosief karakter. Voor hem (het smijten en het vechten) als voor haar (het romatische, idillische). Zolang we maar niet vergeten dat onze vrijheid een kostbaar gegeven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.