Typen

Typen

Jo Decaluwe speelt TYPEN (Tiepen) van Cyriel Buysse

Met Typen brengt Jo Decaluwe vier verhalen uit het latere werk van een bijna 70-jarige Cyriel Buysse, die milder, met humor, sociaal gevoel en nostalgische vertedering ‘mensen’ portretteert.

Het eerste verhaal is Huwelijksaanzoek. Celestin en Farailde zijn twee vrijgezellen, al over de 50 en nog niet getrouwd. Wanneer zijn vader en moeder overlijden vindt heel het dorp dat ze voor elkaar bestemd zijn. Ook de pastoor moeit zich ermee. Buysse vertelt de geschiedenis mild ironisch, met enige rake typeringen.

De Houten Pijp is tragischer en meteen een sterker verhaal. Over een rijke boerenzoon die met de dochter van de slager trouwt. Hij wordt herbergier in plaats van boer… Hij voelt zich als een kuip die men volgiet. Daar komen vodden van. Buysse schildert raak de fixatie van Beirke die aan de drank ten onder gaat en net voor zijn dood zijn hart uitstort. Een mooi tragikomisch verhaal, dat zelfs een absurdistisch trekje meekreeg.

In Nonkelken haalt Buysse herinneringen op aan zijn vrienden de schilder en de componist. Maar vooral aan de figuur van Nonkelken, een man die enkel geloofde wat hij voelde en zag. Kunst vond hij maar niets. Muziek is “lawijt”. Dat een schilderij 5000 fr. Kost gaat er bij hem niet in. Eten en drinken kan hij als geeneen. Buysse deelt ook ’n vat speldeprikjes uit aan zijn vrienden/kunstenaars.

In Toatsjespap beschrijft Buysse z’n bezoeken aan een groot boerenerf, geleid door twee ongetrouwde broers, de grote Karel en het kleine Stientje, die maar niet begrijpt dat Buysse zo graag Toatsjespap eet en hem steeds op hesp wil doen overschakelen…Hier horen we een lyrische Buysse die het landleven en de natuur bezingt in fraaie zinnen.

Speeldata: woensdag 29 november en 6, 13, 20, 27 december om 20u.
Ticket: € 13/ 11
Reserveren: 09 225 18 60 of tinnenpot@pandora.betinnenpotinfo@pandora.be

Een gedachte over “Typen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.