Emilie

"Vertel je me nog eens over de oorlog Omoe?"

Ik was 4 en het was rond 6u30 op de donkere winterochtend. Mijn moeder was gaan werken naar de grote stad en van mijn vader had ik al in jaren niets meer gehoord. Dat was een foutje van de natuur. Omoe was niet dik of zwaarboezemig maar ze kon me knuffelen als geen één.

In de zetel op haar schoot vond ik een warm nestje voor de donkere winterdagen. Alle lichten waren uit. Het enige was je zag waren de vuurrode vlammen van de kolenkachel door de silexglaasjes.Op die dagen joeg de wind in de schouw en die deed ik tijdens het verhaal stilletjes na tussen m’n tanden.

Omoe kon goed vertellen. Het leek wel alsof ze dat al minstens honderd jaar deed. En ze kende ook zovele verhalen. De meest spannende waren die over de oorlog of de verhalen van kindje Jezus. Maar niet deze keer. Deze keer wou ik het verhaal over de oorlog nog eens horen… Ik kroop op een bolletje in haar schoot, legde m’n hoofd op haar schouder en keek naar haar hand dat zachtjes op ‘mn been lag.

"Het was een prachtige zonnige dag. We stonden allemaal op straat. De kinderen speelden en de kleinste zat op m’n arm. Jouw oom zou zich die dag een nieuwe fiets kopen en was daarvoor naar de stad gegaan. En toen hoorden we lawaai, veel lawaai, sirenes…We zagen de vliegtuigen boven onze kop en de bommen vielen als caramellen uit de lucht." Veel meer heb ik van het verhaal niet gehoord. In mijn droom reden de tanks als een carnavalstoet door de straten van Aalst en de caramellen waren niet meer dan veel gekleurde snoepen. Wat was die oorlogstijd toch een zalige tijd.

Omoe stierf toen ik 23 was, ze was voorbij de 90. Het laatste wat ze mij vroeg was op ik al werk had. En of iemand dat mes uit haar buurt wou leggen.

Net als kindje Jezus vroeg ze om snel te mogen sterven. Een uur na m’n bezoek was de kolenkachel gedoofd en sloot ik rustig m’n ogen in de vrede van één van de belangrijkste vrouwen uit mijn leven.

4 gedachten over “Emilie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.