puntzak

puntzak [mannelijk] -ken: behoorlijk ouderwets gebruik dat destijds bij velen voor heel wat jolijt en vuile vingers zorgde. Het fenomeen puntzak is namelijk altijd een uitdaging geweest om de zak leeg te krijgen zonder je vingers of de buitenkant van je hand te besmeuren. Dikwijls werd dan ook voor bij het in de hand nemen van de puntzak een extra opvangdoekje meegeleverd.

In sommige gelegenheden werd ook al eens in groep naar de puntzak gegegrepen. Toch verkozen de meeste mensen deze bezigheid in intieme kring te houden.

Om het geheel volledig te maken werd de puntzak van een meegeleverde curryworst of frikandel voorzien. Afhankelijk van het taalgebied werd deze lange worst een andere naam gegeven, maar het onderwerp op zich bleef gelijk. Fijnproevers en habitués van het milieu durfden dan ook al eens voor de cuury-worst special te gaan.

Vandaag de dag vind je nog maar weinig puntzakken. De worsten zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven.

puntzakken [werkwoord]: ofte in de volksmond "flessen met 49%", "buizen met één punt".

ervaring volgens Van Dale: "driehoekige papieren zak". het weze dan wel gezegd "met de punt naar vanonderen" want anders dondert alles er gewoon terug uit. Waarom ze zo expliciet "dé" voor het woord vermelden is mij een raadsel. Moet ik nu de klemtoon op "punt" of op "zak" leggen?

punt.zak.

Frituur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.