onze nieuwe Volvo

mijn vader kocht z’n Volvo 242 toen ik 6 was. Een beige 2 deurs, want daarvoor stond de laatste 2 in het serienummer. Het was, naar mijn weten, z’n tweede.
De vorige was een groene, de V142. Niet zoveel verschillend maar gewooon een ouder model. Vermoedelijk had hij daarvoor een Amazone gehad maar dat weet ik niet. In ieder geval droomde hij er ooit van zo’n Amazone te hebben.
Maar de nieuwe auto was welkom! Hij had van alle nieuwe dingetjes aan boord. De grappig fel gekleurde schuivers om de verwarming te regelen waren gebleven, maar het gordelverklikkertje was toch wel iets boeiends. Het werkte niet tot je op de zetel ging zitten. Nu, bij ons maakte dat weinig verschil, vader droeg z’n gordel toch niet, dus klikte het maar de hele tijd door.
Nog iets nieuws was dat deze auto een echte ingebouwde autoradio aan boord had. Met 5 preselecties! Hiervoor moest je één van de dikke zwarte knoppen indrukken die dan, na het indrukken, losjes terugveerden.
Achter deze simpele beweging zat een hele organisatie waar ik toen niets van begreep alleen dat een fijn koordje het rode streepje acht het frequentieschermpje versleepte naar de goeie zender.
Het was nu mogelijk om middengolf te luisteren in de wagen en omdat vader frans sprak was dat standaard naar RTL.
Het werd al snel een gewoonte die we binnenshuis op zondag overnamen.
Ik was bijzonder fier want ik kreeg dezelfde auto op schaal om te mee te spelen.
Met mijn kleine cassetterecoder (met ingebouwde microfoon) nam ik gedreven muziekbandjes van TV of radio op. Iedereen moest dan wel z’n mond houden voor de duur van het liedje, maar dat loonde dan weer in de lange ritten tussen Aalst en Brussel.
Mijn vader woont nu in Spanje en is getrouwd met een vrouw die ik niet ken. Ik heb ‘m sinds 3 jaar niet meer gezien. Bij gelegenheden smsn we nog eens. Toch blijven de herinneringen aan de ritten met onze Volvo voor goed in m’n hart.

Volvo142

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.