Hart en zak

Eerder deze week kreeg ik een mail om een kunstwerk te schenken aan een school ergens in Izegem. “Voor het goede doel”,het kinderkankerfonds. Ja, zo krijgen we er wel een paar op een jaar en wie mij wat kent weet dat ik daar wel voor te vinden ben. Toch vind ik anderzijds ook dat kunst, voor zover we het over kunst hebben natuurlijk, ook zijn waardigheid mag behouden en hoeven wij, als kunstenaars, daarom ons werk niet zomaar ende voor niets in de ring te gooien.

O ja, ik hoor het menig mens al denken “wat kost zo’n werk nu toch?” en dat liefst op de toon dat het vast niet veel kan zijn. Want kunst is duur in verkoop maar kost toch niets in productie, zo is het en zo hoort het. Dus een kunstenaar die zwemt per definitie in het geld, wit geld gemengd met veel zwart geld. Het cliché der clichés.

Dat kunst niet alleen een proces is van “mentale inspanning” maar ook enige handenarbeid vraagt vergeet men al eens. Dat daarbij toch wel meer kosten dan opbrengsten bij komen nog veel meer.

Met enige stoute schoenen aan vroeg ik dan ook aan het heerschap van de school of ook de bakker en brouwer op de veiling gratis drank en eten zouden leveren. Ik vroeg ineens waar de betrokkenheid van de kinderen van de school was. In mijn tijd organiseerden we immers een vrij podium, een wafelenbak of een tekenmarathon om geld in te zamelen. Geen haar op ons hoofd dat er aan dacht om bij de kleine zelfstandige te gaan bedelen om iets “gratis” wat dan ook.

Kreeg ik van de mijnheer van Izegem prompt het antwoord dat de kinderen (van het kinderkankerfonds) geen boodschap hebben aan gratis eten, dat ze een speeltuin willen. En dat hij daarvoor beroep doet op mensen die iets willen doen vanuit hun hart en niet vanuit hun zak!

Wel, beste mijnheer van Izegem, ik heb al geen zin meer om deel te nemen aan uw initiatief. Maar voor de anderen, ik ben nog steeds te vinden voor initiatieven, als u het met het nodige respect oppakt, dan is dat geen enkel probleem 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.