het percent

De laatste weken vraag ik me, tussen al die drukte van ondernemen, af waar onze stad nu eigenlijk naartoe wil.

We beginnen zo stillekes de invloed van Groen te merken. Zo was Filip Watteeuw vandaag op het nieuws om te melden dat er meer wordt gedaan aan het autogebruik van de Gentenaar. Het Gentse fietsbeleid heeft dus, voor wat de invloed op de Gentenaars betreft, ernstig gefaald. En het gaat hier toch om massa’s veel geld; al die flyers, die promotiefolders, die fietssnelwegen,… Enkel voor en bij de student levert het blijkbaar nog een beetje effect op…Ik ben het daarom niet eens met het artikel in het Nieuwsblad. Ja, OK, er is vooruitgang, maar nog 48% verplaatsingen met de auto?

Daarnaast vind ik al dat Groen best wel OK maar ik heb zo meer dan de indruk dat daar behoorlijke portie egocentrisme mee gemoeid is. Ik denk niet dat ik, wanneer ik oud en immobiel ben geworden, nog een plaats krijg in Gent. Straten zullen voor gemotoriseerde voertuigen onbereikbaar geworden zijn en ik zal vereenzaamd in mijn flatje moeten toekijken hoe de fitte medemens actief kan deelnemen aan het leven maar ik vastgeroest zit aan mijn relaxzetel.

130302senior_window

Maar zo ver zijn we nog niet. Neen. Momenteel zitten we nog voor één junior in de pampers. En dan kunnen we nu al een boompje opsteken over de (veel te dure) kinderopvang en de grote problemen die volgen bij de inschrijving voor een school.

De creches moeten blijkbaar een bepaald percentage vrijhouden voor de “sociaal zwakkere”. Goed initiatief als u het mij vraagt! Maar moet dit ten koste gaan van de gewone burger? Dit noem ik geen sociaal beleid meer, doch wel “positieve discriminatie”. Net zoals N-VA de “witte” vooruit schuiven gaan de soapsialisten als tegenprestatie de “sociaal zwakkere” buitensporig gaan vooruitschuiven tegenover de gewone werkmens. “Schrijf u in op de lijst, mijnheer” zeggen ze dan. Maar in dezelfde adem komt er ineens uit “maar ga zeker ook op zoek naar andere mogelijkheden want alle Gentse creches zitten overvol”. Waarop ik dan laconiek antwoord: “moet ik dan thuis blijven en niet meer gaan werken om – zeer contradictorisch – mijne kleine in een creche te kunnen laten opvangen?”. Iemand die werkloos is, heeft toch geen kinderopvang nodig, ofwel?

130302-creches

Het Robin Hood-principe van nonkel Daniel begint zo een beetje mijn strot uit te hangen. ’t Is niet omdat we werken dat we daarom moeten gestraft worden. Ik ben het helemaal eens om de zwakkere in de maatschappij te gaan steunen, maar niet ten koste van een andere groep. Socialisme lijkt me “voor iedereen gelijk”, het grootste contrast met de rechtse kant “wij zijn beter dan de rest”. Het Gents socialisme gaat hierin te ver, “iedereen is gelijk, maar sommigen zijn alweer gelijker dan anderen”.

Allez, ‘fin, ’t is maar dat ik wil dat er ook wordt gedacht aan zij die wel effectief bijdragen aan deze stad, want ook daar…als de koe gemolken is, geeft ze geen melk meer. En u dan maar afvragen waarom de jonge gezinnen de stad uit trekken…

130302-wijverlatengent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.