Ontroerende realiteit

Dag Lief Gent,

Ik hou van je maar ik zeg je vaarwel. Samenblijven is geen optie meer.
Je bent niet de juiste partner voor een mama met kleine opgroeiende kinderen. Je hebt zoveel te bieden maar ik val uit jouw boot. Ik kijk naar de scholen waar ik mijn kinderen wou inschrijven maar waar voor hen geen plaats is, ik kijk naar de kleine huisjes waar ik niet kan wonen omdat ze onmenselijk duur geworden zijn.

IMG_0115

Wil ik toch bij je blijven, dan zou ik mijn kleine kinderen van half 7 ’s ochtends tot half 7 ‘s avonds moet achterlaten in een school of opvang die U voor mij kiest. Ik moet mijzelf meer dan fulltime op de arbeidsmarkt gooien om in zéér beperkte basisbehoeften te kunnen voorzien.

Met die basisbehoeften, hebben we ondertussen een noodzakelijke maar vrij gemoedelijke band. We drinken gewoon water en geen fruitsap, we hebben ondertussen een Master in het vak : ‘365 dagen creatief met knolselder, wortelen en kool’, we kennen alle tweedehandsadresjes en alle tweedehandsadresjes kennen ons, we gaan nergens naartoe maar kamperen tijdens de zomer onze tent in eigen tuin en voor de afwisseling eens in de tuin van de buren. De aankoop van een bril stellen we uit voor onbepaalde duur. We drukken onze neus gewoon wat dichter op de feiten in een rondslingerende krant. Op die manier zien we even scherp als ieder ander dat jonge gezinnen die moeten huren meer en meer in de armoede terecht komen. Kansarmoede is nu overal dé term maar ik ben momenteel één van de velen die alle kansen gekregen hebben. Hoogopgeleid, warm nest en kerngezond. Ik ben nu ook één van de velen die wegtrekken uit Gent omdat de huurprijs van een gewoon sober huisje teveel offers vraagt van een jong gezin met kleine kinderen.

Dat je je kinderen om half zes ‘s ochtends ‘ontvouwt’ aan de ontbijttafel, om ze een uur later half verkreukeld uit handen te geven , is voor een jonge moeder meer dan eens hartverscheurend.
Dat de omgeving waar je kinderen zich een hele dag lang ontplooien, niet eens die van je eigen keuze kan zijn, laat je ontredderd achter.

Met die dagdagelijkse knollen op mijn bord had ik mij verzoend. Over de vraag of ondergoed nu eigenlijk echt wel zo broodnodig is, als men beweert, bestond geen twijfel meer. Die zeven onderbroeken die samen 32 gaten tellen en mijn enige BH die dringend uitgedeukt moest worden bij een gediplomeerde carrosier, kregen een tweede en een derde leven.

Maar plots is daar het besef dat het eigenlijk allemaal niks uithaalt omdat je toch elke maand die diepe duik naar de onderste regionen van de bankrekening maakt omdat die dikke logge huishuur als een genadeloze mammoet al de inspanningen ‘platbonjourd’.

Vaarwel schoon Gent…,
Verdorie, wat zag ik mijn kinderen graag een hele zomer lang fladderen door jouw Baudelopark, gibberen op jouw DOKstrand, dansen in jouw azaleapark, mijmeren in jouw musea, lezen in jouw grote bib…

Maar hélaas, de knolselders en de vergietonderbroeken redden de dag niet langer…

Het was ons een hele eer en een onvergetelijk genoegen,

X

2 gedachten over “Ontroerende realiteit

  1. Voor u er zou aan twijfelen, dit stukje werd niet door mij geschreven. Toch is het een dagelijkse realiteit voor mensen die in Gent wonen. Ik kan binnen die context niet begrijpen dat men (OpenVLD en Groen) zoveel heisa maakt over/tegen het beschermen van de ééngezinswoningen.
    De vraag naar “het alternatief” voor de student is terecht, maar beste politici, dit is geen verhaal meer van én-én, dit is een verhaal van “of”. Er moeten prioriteiten worden gesteld. Ge kunt van Gent een tweede Leuven maken (zie een wijk als Ekkergem) of ge kunt kiezen voor een gezonde mix. En dat daarbij mensen (zowel studenten als gezinnen) ook eerder meer naar de rand zullen moeten gaan wonen, dat zal zo wel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.