hello goodbye

Terwijl ik een van mijn laatste, misschien zelfs dé laatste, blog van 2013 schrijf op deze kerstavond, zit Mariakerke zonder gastoevoer en voelen we dus ook allemaal een beetje mee met de vele andere mensen die ergens in de wereld op een dag als deze nog steeds letterlijk of figuurlijk in de kou zitten.

Want ook al is het volgens sommige mensen “not done” om emoties te tonen of emotioneel te zijn, een mens is pas een mens wanneer hij ook gevoelens heeft voor zijn medemens. Empathie heet dat in de mooiste termen. Het maakt ons in grote mate verschillend van de dieren.

20131224_o-ELEPHANT-facebook

Wat ons mensen mensen maakt, is dat we ervoor (moeten) zorgen dat niemand van de kudde achterblijft. Spijtig genoeg zijn er ook onder de mensen hyena’s en haaien. Krokodillen die zich alleen maar te goed doen aan de zwakken der maatschappij. Achterklap, geroddel, intolerantie, willekeur. Het zijn maar een paar woorden die ik regelmatig hoorde in het nieuws maar ook, spijtig genoeg, kon vaststellen in het dagelijkse leven.

En zelfs al mag Albert II daar in media vorig jaar als populistisch mee zijn voorgesteld, het is een realiteit die voor mij een zorg is geworden.

2013 zal, naast dit, het jaar zijn dat ik mij herinner of zal proberen te herinneren als het jaar waarin ik een half jaar met een hersenschudding heb gelopen zonder dat daar iets aan gedaan werd. Een flink plets met de fiets in Vlaanderenstraat. Wat eerst leek op enige duizeligheid blijkt nu, na neurologisch onderzoek, duidelijk een storing in de werking van de hersenen te zijn geworden. Tja, ik hoorde wel 100 analyses en verwijten waarom ik “niet normaal” liep. Excuses zullen wel uitblijven nu ook de wetenschap cijfermatig heeft aangetoond dat er een oorzaak was aan die oververmoeidheid, prikkelbaarheid en dat grote gat in het geheugen.

Voort van de rest hoop ik dat we, met z’n allen, 2014 goed kunnen starten en wat in herstel is, ook vlot hersteld en wat goed loopt ook zo mag blijven lopen. En laat nu die Brabançonne maar komen! Salut 2013, hallo 2014.

kaart2014-klein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.