Transcendence (2014)

transcendence01En toen had ik plots nog even zin in een recensie over Transcendence. De film loopt nog even in de bioskopen maar is eerder op zijn retour.

Een eerder doorzichtig begin scenario waarbij de mens (Morgan Freeman) een computer met gevoelens heeft ontwikkeld en deze computer dan bij deze ook als onafhankelijk kan beschouwen. De computer heeft immers een geweten en moet zodoende het verschil tussen goed en kwaad kunnen maken. Alles peis en vree tot super-intellectueel Will Caster (Johnny Depp) komt te overlijden en zijn geheugen wordt overgepompt in de computer.

Zijn vrouw (Rebecca Hall) probeert de computer van een “shut down” te redden aangezien niemand ook effectief geloofd dat Will Caster ook effectief in de computer leeft. Kortom, de ontwikkelaars van deze emotionele computer geloven niet in hun eigen product.

transcendence02

De film ontwikkelt zich vanaf dit punt verder in een rustig, romantisch, bedreigend en dualistisch gegeven binnen een wereld waar iedereen de mond vol heeft van hoe emotioneel je mag wezen tot zover je maar niet emotioneel bent. Het wordt een strijd tussen de emo en de ratio. Interessant gegeven in deze dagen van instabiliteit waar ook emotioneel gedrag niet altijd aanvaard wordt…

De film is zeker een aanrader maar ik vind het niet echt een bioskoop waard. Een hit zal het, ondanks de halve Batman-cast, zeker niet worden. De film is ook stukken minder “actie-f” dan wat de trailer laat vermoeden. ’t Is eens iets anders voor een Nolan-film.

IMDB-link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.