Help! Ik lees!

Eh…jawel…Ik lees…Enfin, ’t is te zeggen, ik lees meestal strips, soms de Humo en doorgaans overdag persartikels en (voor de doorsnee mens) saaie teksten. Dus vergeef mij dat ik in mijn vrije tijd het liefst van alles “boeken met prentjes” lees.

Het laatste “dubbel-verhaal” dat ik heb gelezen was dat van “Het geheim van de Eenhoorn” en “De schat van Scharlaken Rackham”. Voor wie het nog niet mocht weten, het zijn Kuifjealbums en ze staan bij Spielberg op de lijst als “reeds verfilmd project”. Maar niet de versies die ik heb gelezen. Al vooreerst omdat de film een loopje neemt met het verhaal, maar ook omdat een verzamelaar graag al eens “iets anders” leest.

Het heeft een paar jaren geduurd voor ik het het eerste deel in handen kon krijgen en eerder toevallig op het stripfestival van Brussel geraakt en daar toch wel bij een Parisien het boek te koop gevonden. Gelukkige ikke!

Maar waarom koopt ne mens nu een boek dat hij al minstens 3 keer in de kast staan heeft? Dat ga ik u direct ’s uitleggen si…

Ten eerste gaat het hier om de strips gepubliceerd in “Le Soir” ofte “Le Soir volé”, zo genoemd omdat de Duitse bezetter tijdens de 2e WO de krant Le Soir onder toezicht had gezet. Dit geeft al een bepaald perspectief aan het verhaal. Het legt ineens ook uit waarom het verhaal zo politiek correct mogelijk moest zijn. In zo’n tijden neem je weinig risico’s.

Ten tweede omdat de albums die we vandaag kennen herschikt zijn en dus bepaalde cinematografische invloeden worden doorbroken door de herschikking binnen het album.

filmscene

Dan nog zijn er de vakjes die “onuitgegeven” zijn gebleven omdat ze tussen de krantenversie en de albumversie afgevallen zijn.

Ten slotte omdat er heel wat extra uitleg staat over de strips, het verhaal, de historiek, etc etc. die een Kuifje-fan gewoon uit het hoofd zou moeten kennen.

Dus voila, bij deze, ik beken, ik heb gelezen. En geniet nu ook even met mij mee met de samenvatting van enkele markante verschillen. Wist je trouwens dat “Scharlaken Rackham” ofte “Red Rackham” een eigen Wikipedia-pagina heeft? http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_Rackham

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.