Hersenschudding, hoe voelt dat eigenlijk?

Wanneer een mens een fysiek letsel heeft om de een of andere reden dan is het voor de omgeving visueel helder dat er iets niet juist loopt. Door de beperking te kunnen duiden is het altijd gemakkelijker te aanvaarden dat het niet allemaal loopt zoals van gewoonte. Dat je niet kan lopen met je been in het gips is toch normaal?

Bij mijn 2e hersenschudding van het jaar stelde ik me de vraag hoe ik een hersenschudding in beeld zou kunnen brengen voor mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt.

Na wat nadenken en met enige creativiteit kwam ik op het “memory spel” uit. Evident. Alleen moest je er aan denken 😉

6181021-1scratch_memoryspel

Een hersenschudding dat werkt ongeveer zo: je speelt het memory spel tegen 4 verschillende mensen. Het 5e spel speel je terug tegen de eerste speler die, terwijl jij de 3 andere spellen hebt gespeeld, een break heeft genomen en geen spellen meer heeft gespeeld. Het eerste spel (voor de hersenschudding) heb je glansrijk gewonnen. Je wist precies waar de paren lagen. Bij het 5e spel is dat al een heel stuk minder. Je begint de volgorde van de beeldjes al flink door mekaar te schudden en uiteindelijk begrijpt je tegenspeler helemaal niet meer waarom hij bij dit (voor hem 2e) spel zo gemakkelijk van je wint. Jij hebt je uiterste best gedaan om niet af te gaan maar de verwarring is alom aanwezig.

Naast het feit dat je niet helemaal beseft waarom het nu niet meer zo vlot loopt terwijl je daarnet nog deze tegenspeler afdroogde, valt het je op dat concentratie niet meer is gelijk bij het eerste spel. Het liefst van al zou je het spelbord door de venster gooien. Je ergert je aan de radio op de achtergrond, de speelltafel naast je, de ober die op zich laat wachten,… De stress en de inspanning geeft je hoofdpijn want je wil wel onthouden maar het blijft beperkt bij flarden. Je verwart ook spellen. Het is niet dat je spel 5 met spel 1 verwart, je wisselt eveneens met koppels uit spel 2 of spel 3. Terwijl je overtuigd bent dat je het goede paar omdraait is de realiteit en de confrontatie redelijk bedroevend. Het is niet dat paar dat je moest omdraaien.

Ervaring leert. Ondanks dat iedereen je bij het begin van het 6e spel zegt dat je misschien beter een ander spel speelt, wil je doorspelen. Het is niet altijd gemakkelijk te aanvaarden dat rust een meerwaarde is. Probleem is dikwijls dat die rust je belet om ook TV, computer, boek, radio, CD, film,… erbij te nemen. Te veel prikkels om te verwerken. Het beste van al ga je gewoon wat wandelen, werken in tuin of doe wat boodschappen (die je dan op een lijstje hebt genoteerd). Of doe zoals ik en begin wat te “sporten” 🙂 Het kan best een paar weken duren voor je er weer bovenop bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.