Net gemist

De wereld gaat tegenwoordig snel…sneller dan we misschien soms wel willen. Iedereen kan voor zich wel ’s de klok 25, 50 of misschien zelfs 100 jaar terug draaien. Maar laat ons eerlijk zijn; nog geen 25 jaar geleden wisten we niets af van Facebook, een draadloos netwerk, internetbankieren, cybercrime, webshopping, videoconferencing, moslimterrorisme,…

Ik zie vandaag veel nieuwe markten, vele nieuwe projecten. Sommige dienen het welzijn van onze maatschappij, sommige dienen het grijze, donkere milieu.

Anderzijds zie ik een nood aan controle. De overheid die haar best doet om “alles” te controleren. Controle waar ik soms heel erg vind dat ze terecht is (bvb snelheidscontroles, controle naar potentieel terrorisme,…) maar soms kan je je ook de vraag stellen in welke mate controle nodig is en in welke mate onze overheid nog in staat is om “de juiste controle” te garanderen over regels die deze overheid zelf heeft uitgeschreven. Want uiteindelijk zijn we de laatste jaren wel overspoeld met regels en regels op regels en gewijzigde regels en… Kan u het allemaal nog volgen? Zet daarnaast de gewoonte van inspraak, “hier en nu”, instant en “on demand”. Een TV programma gemist? Geen probleem. Eén klik op de rode knop, de website of youtube en je kijkt wanneer het je zelf past. Toch, wanneer het over bestuur van land, porvincie, stad,…gaat heb je slechts één keer om de zoveel jaren inspraak.

Het lijkt me meer en meer dat we op zoek moeten naar een nieuwe manier van besturen. Hoe dat precies moet weet ik zelf (nog) niet. Ik denk aan iets interactiever, iets meer “hier en nu” maar evengoed met een update bestuur, mee met zijn tijd. Of wachten we op de overname door de virtuele wereld? Hoe denkt u erover?

anonymous-psn-hacker

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.