Waarom moet tentoonstellen met een sociaal doel in Gent voor de stad geld opbrengen?

bericht van 7 april – tot nu toe zonder enige reactie

Geachte schepen,

Een hele tijd geleden reserveerde ik het landgoed de Campagne voor een expo. Zoals van gewoonte om er een grote overzichtstentoonstelling te geven van ART-tistkunstenaars. ART-tist is een vrij collectief van bekende namen die (1) de jeugd mee willen steunen door telkens ook nieuwe namen op de affiche te brengen en (2) ook het goede doel steunen. Bij de laatste tentoonstelling was de confrontatie met het jeugdig talent een zeer verrijkende beleving. De jeugd heeft immers minder financiële middelen om te exposeren en kunst maken kost al snel veel geld. Wat de goede doelen betreft hebben o.a. al “Artsen zonder grenzen”, diverse schoolprojecten, “Music for life”,…onze steun genoten.

Tot mijn grote verbazing werd bij de reservatie van de Campagne nu expliciet gezegd dat bij (poging tot) verkoop er sowieso al 100euro aangerekend wordt.

Ik vind het spijtig dat wanneer we, als kleinere organisatie, zoveel moeite doen om zowel de jeugd als het goede doel te ondersteunen en we daarbij een prijskaartje onder onze werken zetten (wat nogal logisch is wanneer je wat geld wil inzamelen voor bvb de strijd tegen mucovisidose) we nog’s met 100euro minder moeten starten. Immers een tentoonstelling kost wel wat geld, niet alleen de werken, de lijsten, maar ook de openingsreceptie, promotiemateriaal. En deze bijdrage is zonder enige garantie op verkoop, want ja, er zijn al tentoonstellingen geweest zonder verkoop.

Bij deze wil ik u daarom vragen om toch een uitzonderingsregel in te voeren naar verkoop op tentoonstellingen in receptie ruimtes toe. Eén praktisch voorstel zou kunnen zijn dat de vooropgestelde 100euro, in geval van verkoop voor het goede doel, moet worden doorgestort naar dat goede doel. Overschrijvingsbewijs kan worden voorgelegd (dat moet trouwens ook met de verzekering zo). Maar misschien zijn er wel andere praktisch haalbare oplossingen om het geld voor het goede doel niet zomaar in de grote pot te laten verdwijnen.

Ik lees graag hoe u erover denkt.

Alvast bedankt voor al uw inspanningen rond cultuur. Ik mag van harte zeggen dat er wel veel positiefs is veranderd sinds u er bent.

Vriendelijke groeten,

Max

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.