Gentse Feesten 2015 – dag 5

Howzekers! Dag 5 begint met een “lezing” door Luk Debruycker over de geschiedenis van Pierke. Pierke Pierlala? Neenee, Pierke! Van “in den beginne…” over de Grieken en de Turken, zo langs Italië en dat allemaal een beetje bekeken met een vuile bril zodat ge het niet helemaal namaakt en ge krijgt iets wat al redelijk dicht bij een Gents Pierke ligt. Giet er een sauske Catholisisme over en voila Het spel van de Muide is geboren. Pierlala, dat kwam later. De Pierke van Luk kreeg zijn familienaam door Freek die een aantal zaken bij mekaar klutste en zo tot Pierlala kwam.

Er zij verschillende Pierkes; Pierkes voor kinderen, Pierkes voor de grote menschen, stoute Pierkes, brave Pierkes, linkse Pierkes, rechts Pierkes….

Wie een deel van de uiteenzetting wil herbekijken kan dat via deze links. De videokwaliteit is niet super maar je kan ook gerust enkel genieten van het geluid.

https://youtu.be/QC87zs0Yh5Y en een langere via https://youtu.be/QT719mdXvJg

De namiddag had ik vrij en die werd smakelijk gevuld met de gepaste compagnie.

GF1505b024

Een snelle poging om nog om 16u30 de voorstelling van Miramiro mee te pikken mislukte maar daar ben ik niet rouwig om. Straks ander en beter want ik heb er van gebruik gemaakt om in de gewonnen tijd snel naar de Veldstraat te gaan om kaartjes voor “Hamlet” te gaan kopen.

Maar voor dit alles stond ook nog (betalende) voorstelling “Mottes” door Le poisson soluble te doen. Onder “Mottes” begreep ik “motten” maar achteraf gezien denk ik dat het “lappen” (in beide betekenissen van het woord) moet zijn. Een duo maakt de meest eigenaardige poppen uit klompen klei. Een voorstelling uit 2 delen, een deeltje ter introductie hoe de zaak in mekaar zit zijnde: men neme een groot stuk klei, maakt er een pop van en toont even dat het gemaakte figuurtje ook werkelijk tot leven kan komen om daarna over te gaan tot het grote werk. Een hele grote lap klei (ik schat wel zo’n 2,5meter bij 1 meter op 5cm dik) die ze uitsnijden, oprollen, omrollen, terug plat maken, los maken, bouwen, bouwen, bouwen,…Tot wanneer je door hebt dat het daar in dit tweede deel allemaal om draait. Zorg dragen voor de natuur. Als slot is er nog een korte maar evenwel erg sterke sketch over 2 figuren die zichzelf uitvinden in klei. Kortom, het is een betalende voorstelling maar ik vind ze zeker wel de moeite waard! Speelt nog morgen.

En dus daarna nog naar “Il y a quelque chose de pourri, variation Hamlétique”. Een aanrader volgens Veerle. Dat legt de lat ineens 10 centimeter hoger MAAR (zij ze) ik moest het verhaal van Hamlet wel kennen. OK, dus daar is Wikipedia toch voor? Wij daar naartoe! Hamlet…triestig wraakverhaal…en dan nog Hamlet…hoe zet een mens dat om in een animatiespel? Poppenspel kan ik het (achteraf gezien) niet echt noemen, maar echt we hebben tranen gelachen! Een zalige voorstelling van idd bloedwraak en eer en vanalles maar het was zo goed, zo fijn, zo speels gebracht dat ik het bij deze onder “subliem” durf te zetten. Mijn Frans (het was Frans gesproken) is misschien net iets meer dan de modale Gentenaar maar toch, ge moet het niet allemaal begrijpen om het verhaal te kunnen volgen…Als ge maar weet dat op het einde iedereen toch dood moet weet ge genoeg 🙂 deze voorstelling speelt niet meer

3 thoughts on “Gentse Feesten 2015 – dag 5

  1. Pingback: Halfweg | Casa Murphy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.