de kostprijs van een kunstwerk in boerentaal

Nu de boeren betogen en de Vlaamse wegen plat leggen om meer geld voor hun melk te krijgen, vroeg ik me af hoe dat bij de kunstenaars eigenlijk loopt. Bekijk het gerust ruim, kunstenaars als in schilders, tekenaars, beeldhouwers,..maar ook schrijvers, muzikanten,…

Kunst moet je doorgaans studeren. Wil je ietwat niveau bereiken dan vraagt dat toch wel een paar jaren. Een job die we meestal niet van vader op zoon, van moeder op dochter hebben mee hebben gekregen en dus dure studies zijn. De studies vragen niet alleen inschrijvingsgeld maar kosten doorgaans nog wat extra omwille van het materiaal waarmee wordt gewerkt. We zitten niet meer in de kleuterklas en wie kwaliteit wil afleveren moet dan ook met professioneel materiaal gaan werken. Na jaren studies en vele experimenten studeer je af en…sta je nergens.

Dan begint het want je wil nu eindelijk die frisse lucht aan inspiraties door je aderen loslaten en eindelijk kan je iets gaan maken waar niemand een score over geeft. Maar…dat kost geld. We blijven investeren. We kopen materiaal, we betalen een model, we produceren iets, we herbeginnen een paar keren om tot iets afgewerkt te komen en dan willen we ons werk tonen aan de grote mensenwereld. Maar eerst nog een paar lijsten kopen om het werk mooi voor te stellen. We (s)leuren met ons talent van galerij naar galerij en proberen in tussentijd iets te bereiken door toch maar met de lokale amateurclub ten toon te stellen. Eindelijk die ene galerij die je toch wil opnemen. Oei, dat kost een forfait en een vet percent van de verkoop.  Geen garanties op verkoop.

14 dagen later ben je blij want van de 10 ingediende werken werd toch eentje verkocht en je hebt al op z’n minst je vervoerskosten terug.

En zo gaat het voort tot je op een moment tot dat hele kleine tipje van de ijsberg hoort waar enkel nog hypergrote bedrijven jouw werk gaan kopen en dat dan weer niet doen omdat ze het ook mooi vinden, gelijke zielen willen zijn, neen, ze kopen jouw werk omdat ze het hypen om er later nog meer geld uit te slaan.

Kortom, kunstenaar zijn, dat kost veel geld en de omzet (ik durf nog niet te spreken van winst) is zeker niet in verhouding tot de productie. Maar zie je er wat ongewassen en ondervoed uit, dan ben “een echte” kunstenaar. Het is ook nog steeds gebruikelijk om, als klant, aan de kunstenaar te vragen of er niet een beetje af kan.

Dus mijn lieve Vlaamse boeren, jullie hebben groot gelijk om te betogen voor meer winstmarge. Ik geef u de tip om als eerste investering een kunstwerk te kopen. Met veel graagte maak ik voor u een tekening van uw favoriete koe.

dairy-cow-cuddle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.