Wynantz & Gent

En zodoende waren we gestopt met reportages te maken voor Gentblogt, dus maken we er gewoon nog een paar bij voor…de Facebookpagina van Gentblogt.

Want ik was op de voorstelling van het boek “Wynantz & Gent”.

Omstreeks 1820 schilderde Jean-Baptiste Wynantz 74 unieke gezichten van Gent. Het zijn kleurrijke, wat naïeve tekeningen van een vredige, harmonieuze, schijnbaar ongerepte stad. Hoe realistisch is Wynantz‘ beeld van het Hollandse Gent? En hoe is het stadsbeeld sindsdien veranderd?
Het gewichtig boek mag niet ontbreken in de kast naast dat andere knappe Gentse archiefboek met foto’s van Edmond Sacré. De beelden zijn, ondanks de leeftijd, van erg goede kwaliteit en het is soms amusant, soms confronterend hoe de tijd (geen) invloed heeft gehad op de stad. Het boek wist mij bij een eerste doorbladering al een uur te boeien. Als ik nu ook nog de tijd vind om de teksten te lezen ben ik minstens voor een week zoet.

De nieuwe publicatie ‘Kleurrijk. Wynantz & Gent omstreeks 1820′ is een coproductie van De Zwarte Doos – Dienst Stadsarcheologie en Stadsarchief Gent, uitgeverij Snoeck en fotograaf Philippe Debeerst. Boek is te koop via Stad Gent en kost 28euro.

2015_10_09_5271 - wynantz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.