Zo word je terrorist

sluit 2 meest ordinaire mensen af van de gemeenschap. Zet ze ver van iedereen, niet alleen om te eten, te werken,…maar laat hen ook, onder hun 2 een hele tijd ideeën ontwikkelen.

Hoe langer hoe meer voelen deze 2 mensen zich goed in hun cocon. Hoe langer hoe meer komen ze dichter in hun ideeën. Oh, kijk, erg “toevallig” worden hun banden verstevigd want ze verliezen gelijktijdig hun job, ze delen hun auto, een appartement, hun middagmaal,….Iedere andersdenkende wordt in eerste instantie aanzien als een indringer, na een tijdje wordt deze indringer een struikelblok. Uiteindelijk wordt dat struikelblok de vijand. En de vijand die moet je uitschakelen.

Ofschoon de weinige contacten die ze hebben binnen een rare sfeer verlopen, zwijgt hun entourage want dat maakt dat entourage enerzijds “medeplichtig” anderzijds wil die gemeenschap liever niet de rol van de vijand overnemen.

Het wordt een eenrichtingsspiraal waarbij uiteindelijk alle middelen goed genoeg zijn om de vijand uit te schakelen. Collateral damage is de logica zelve want zij zijn de enige die “de vijand” kunnen en durven uitschakelen.

Eenheid is daarbij inderdaad de grootste bedreiging voor de terroristen, maar ook open geest aanhouden zonder vooroordelen. Want wanneer het entourage van de terroristen geïsoleerd raakt door vooroordelen, is alle contact met de gemeenschap verbroken. Dan wordt het een zoektocht binnen een netwerk dat zich met de tijd ook heeft opgebouwd los van de gemeenschap. Ze slagen dus des te beter in hun opzet wanneer de eenheid wordt gebroken. “Verdeel en heers” is dan de beste strategie.

En terroristen zitten soms dichterbij dan we denken. Dat was erg duidelijk met de terroristen in Molenbeek. Toch is Molenbeek ook de ideale plek om zo een geïsoleerde gemeenschap op te bouwen. Niemand vindt dat daar raar. Is Molenbeek uniek? Zeker niet. Stel je voor dat je met een van die gasten samen aan de band hebt gestaan, of aan de kassa van de Colruyt…

Dat gedachten van terroristen moeilijk om te buigen zijn is logisch. Zonder gespecialiseerde hulp lukt het nooit. Ze leven in een spil en bevestigen mekaar. Alles wat “de vijand” doet, bewijst dat alleen maar hun gelijk.  Het voedt alleen maar de spil.

Vanzelfsprekend krijg je nog veel meer bevestiging wanneer beide terroristen broers zijn. Want waarom zou mijn broer mij nu gaan beliegen. Als hij het zegt zal het wel zo zijn. Plaats daarnaast nog een sterke traditie-familie-hiërarchie en het hek is helemaal van de dam.

Zijn alle moslims terroristen? Verre van. Het geloof is maar niet meer een middel, een excuus, een aanleiding om het extreme gelijk te halen. De overtuiging is erg belangrijk in dit spel. Het had evengoed iets erg ordinairs kunnen zijn. Het is een vergelijkbaar iets met de discussie rond het bannen van de auto of heel die zwartmakerij van “de Walen”. Gelukkig zijn we daar slim genoeg om mekaar niet af te maken. Maar herinneren we ons Voeren en José Hapard nog? Om nog maar te zwijgen van Hitler of Bart de Zwever…

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/deafspraak/2.41794?video=1.2498244

en dan nu: humor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.