Fess

De weken van verandering. Zo noem ik ze tegenwoordig.

Anders dan gepland beginnen ze met een FESS-operatie. Fess (functionele endoscopische sinus sanering) is zowaar de grote kuis in uw hoofd houden. De aankondiging kwam al lang niet meer als een verrassing. Het was al een paar jaren alleen nog een kwestie van “wanneer”. Na maanden aanhoudende sinusontstekingen, drukkend voorhoofd, tandpijn voor zot en 3 anti-biotica-kuren was het moment nu aangebroken. De CT-scan loog er ook niet om: na de anti-bioticiakuur was er nog steeds nergens lucht in de sinussen te bespeuren. Daarnaast was de druk in de luchtwegen al zo opgevoerd dat er tekenen van slijtage tussen de luchtweg en oogkas begon te komen. De ontsteking was zich een weg aan het boren om langs mijn oogkas er terug uit te komen. Vorige dinsdag gingen alle luchtkanalen onder de hamer…

Voor elkeen is zo’n fess wel een beetje anders. Bij mij hebben ze de doorgangen naar de sinussen geopend, verbreed en het tussenschot van de neus rechtgetrokken.

Fesl

Het was een beetje onwennig 3 dagen zonder lucht door de neus maar vandaag mochten de eerste “wieken” uit te neus. Die wieken zijn een soort spons die tijdens de operatie in de sinussen worden gebracht en elke doorgang van lucht beletten. Ze zijn zo’n 6 centimeter lang. Voor wie al eens graag met zijn vinger in zijn neus zit: 2 volledige kootjes van de wijsvinger lang en zo diep als 1 volledige wijsvinger. Ik moest deze wieken sinds de operatie om de 2 uren “uitduwen” om het bloed eruit te duwen.

“Denk nu maar niet dat het allemaal genezen is”, zei de NKO onmiddellijk na het verwijderen. “Daar zijn we lang nog niet. Ik zie u nog  een paar keren de komende weken.” Dat het nog niet allemaal OK is daar vanbinnen dat had ik ook wel begrepen. 3 dagen later heb ik nog steeds bloedneuzen (het bloed komt dus wel door de wieken) en dat bederft toch ferm de nachtrust. Daar ga ik de komende dagen zeker wel wat aandacht aan besteden. Ik hoop niet meer te moeten opstaan voor de watten te veranderen of om even mijn mond nat te maken.

Volgende week gaat het volgende duo wieken (ah ja, er zitten nog wieken in…ergens…) er uit. Tot dan lucht maar nog geen smaak. “En voor moest ge er aan denken…de komende 3 weken niet fietsen en ook niet op uwe moto kruipen. Zeker niet als het zo koud wordt. Voeten, rug en hoofd warm houden. Ge moogt wel ’s rond de blok wandelen.” DAMN! Alweer huisarrest!

 

 

Een gedachte over “Fess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.