Bezoek aan (Jeroen) Den Bosch

Eerder deze week gingen we naar Den Bosch ofte ’s Hertogenbosch, ’t is maar hoe ge’t zelf wilt want de Hollanders weten het eigenlijk ook niet zo goed hoe het nu eigenlijk noemt. Ik ging er in het bijzonder naartoe voor de expo rond Jeroen Bosch. een exclusieve tentoonstelling die zeker wel de omweg waard was omdat ze alle nog resterende werken van Bosch verzamelt op één plek. En die plekken dat zijn er nogal wat. Blijkbaar waren en zijn de werken van Bosch nogal gegeerd want van vele twee- of drieluiken zitten de delen meestal wel verspreid over verschillende musea.

 

Maar de toegang tot de tentoonstelling was strikt gereglementeerd en, in mijn geval, beperkt tussen 18u en 19u. Dus maakten we er alvast al een dagje Den Bosch van. En dat dagje viel, buiten de regen en de vreselijk koude wind, erg goed mee. Den Bosch leeft helemaal mee in het Jeroen Bosch-jaar. Op verschillende plekken kan je naar tentoonstellingen gaan kijken die rond de vele gekke figuurtjes werken die in de schilderijen voorkomen. Wij kozen voor de stadswandeling door allerlei kleine steegjes waarin vele verrassingen werden verwerkt: beelden op het water, muurschilderingen, de échte tuin der lusten,…We hebben het allemaal gezien. En om te verpozen trokken we een “vlaaienwinkel” binnen. Beeld het u in als een pizzabuffet maar dan met taarten (vlaaien maar zonder koeie) en een welverdiende warme chocomelk.

Dag 2 gingen we naar de Beekse Bergen. Duur dierenpark en dat verhoogde de drempel om er naartoe te gaan toch wel wat. Maar achteraf gezien kregen we wel waar voor ons geld. Een groot dierenpark waar de dieren echt vrij kunnen rondlopen op een redelijk groot terrein (OK, het is niet zoals in de natuur maar het is verre van de klassieke kooi of achtertuin). Je kan door het park wandelen of met de bus, boot of eigen auto. Met onze eigen auto zagen we niet zo zitten maar we gingen wel voor een groot deel te voet, de hele toer met de bus (+gids) en namen ook de boot (+gids). We hebben dus heel wat dieren van erg dichtbij kunnen bekijken en zagen toch ook wel speciale dingen zoals giraffen die aan de auto’s likken, leeuwinnen op jacht op een ekster,… En om de overload aan dieren een beetje te breken zijn er regelmatig kinderspeeltuinen, altijd handig.

Logeren deden we in hotel Van der Valk (Vught). Het budget lag wel hoger dan we gewoon zijn in onze Novotels (net geen 200euro voor 2 volwassenen en 1 kind, incl ontbijt) maar ook daar kreeg je voor dat geld wel een prima service, een zeer ruime kamer en een sjiek deluxe ontbijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.