De foute appel

appelIn mijn Lilith-verhaal en in de bijbel staat de scene van Adam en Eva en de appel centraal. Adam en Eva eten van de appel die werd aangeboden door de slang/Lilith. De appel is de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad.

Toch is er iets fout aan dit verhaal…

Adam en Eva eten een appel. Dit geloof is wijd verspreid. In “werkelijkheid” gaat het om…een fout tijdens de vertaling.

In de Hebreeuwse versie van het verhaal eten ze idd. vruchten van de boom van kennis van goed en kwaad. In het Latijn wordt “kwaad” vertaald als “malum”. Echter in het Latijn kan je “malum” ook vertalen als “appel”. Hierdoor dachten vele lezers dat het om een appelaar ging.

Maar de vraag blijft wat de boom van kennis van goed en kwaad nu wel echt was? We weten het helemaal niet (tenzij u net even in het paradijs bent gaan kijken) want in de bijbel wordt er niet verder op ingegaan. De vrucht was niet altijd een appel, soms werd bvb het ook eens een vijg of waarom niet champignons.
(bron: Artips)

Dat de appel zich snel verspreidde in onze streken was ook zeer aanvaardbaar. In mijn onderzoek vond ik dikwijls een granaatappel als “verboden vrucht”. Maar een paar honderd jaren geleden was het niet zo vanzelfsprekend om een granaatappel te vinden. Om het geloof populairder te maken werd dan maar een gewone appel gebruikt. Iedereen kende die vrucht en aldus kon men het verhaal ook gemakkelijk visualiseren en doorvertellen. In mijn tekening koos ik voor een granny smith-appel omdat die erg mooi en verleidelijk is maar toch erg zuur is om in te bijten (zie dan meteen ook het gezegde “door een zure appel heen bijten” ).

Een gedachte over “De foute appel

  1. In het Lam Gods (begin 15e eeuw) houdt Eva overduidelijk een etrog vast, een citrusvrucht. Ik heb geleerd dat een etrog toen de meest gangbare interpretatie van de verboden vrucht was. En dat nog tot aan de periode waarin bijbels en dus foute bijbelvertalingen wijd verspreid werden dankzij de definitieve doorbraak van de boekdrukkunst in de 16e en 17e eeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.