Piëta 1

Naar aanleiding van het komende Sehnuscht-event (mei in Hasselt, november in Drongen) maak ik een piéta.

De piéta is deel van een triptiek. Een groot(s) werk bestaande uit een centraal paneel en 2 luiken. Zoals het hoort zullen de zijluiken ook open en dicht kunnen draaien en zowel langs binnen als langs buiten voorzien zijn van een tekening.

De triptiek draait helemaal rond leven, dood, vreugde, verdriet, liefde, leed,… Het middenpaneel bestaat uit een dochter die afscheid neemt van haar moeder. De moeder is recent overleden. De dochter wordt bijgestaan door een waker (van de hemel/hellepoorten) en door een klein meisje (de zus van?) dat speelt met haar pop. In tegenstelling tot de centrale figuren waar dood en verdriet primeren, staat het kind voor het jonge, speelse leven.

Bijzonder aan het centrale paneel is dat Gudrun, die model staat voor de bewaker, in 2016 zelf haar moeder verloor en dat Merel, het kleine spelende meisje, de dochter is van Gudrun. Babs en Mieke zijn effectief moeder en dochter.

Ondanks dat de zijpanelen nog niet klaar zijn, zit het beeld nu al doorspekt met verwijzingen en symbolen. Voor de compositie heb ik gekeken naar een driehoek, gevormd door het kleine meisje, over de 2 centrale figuren tot Gudrun. De zijbeelden die het decor maken sturen de afdwalende kijker steeds weer terug naar het centrale gebeuren: De heilige links boven wijst naar het midden, de vrouw met de appel (die ik van links naar rechts in beeld heb gezet) en de 3 overkappingen van de stoel wijzen naar beneden (en dus terug naar het middelpunt).

In het houten beeld van de vrouw wordt het voorwerp dat ze in haar handen heeft vervangen door een appel. Die appel (of appels) komen allicht terug in de zijpanelen. Ik wil nog iets doen met de gouden appels die ook het leven symboliseren.

Hieronder alvast schetsen en opmaak van de eerste tekenmaand….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.