PART: milieuvriendelijk de fiets opladen onderweg!

Het mobiliteitsplan is nog niet van kracht en de eerste slimme commerçanten steken al de kop op. Iedereen weet dat Gent voortaan voorbehouden blijft aan de fietsers en voetgangers (bij wijze van uitzondering mag een bus, tram of taxi dan wel eens een passant van de baan maaien, maar goed, laten we ons niet focussen op extremen).

In de laatste jaren zagen we trend al aankomen; fietswinkels en fietsherstelplaatsen boomden in de regio. Vooral in de rand van de zone 9000. Want jah, wie nog naar de stad wil (voor zover je dat nog zou willen), is gedoemd om zich te verplaatsen op dunne banden. MAAR…ook elektrische fietsen komen meer en meer de kop opsteken. En net nu daar heeft de nieuwe firma PART zich in gespecialiseerd. Ik vond dit artikel vorig weekend in De Gentenaar en wou dat toch even delen.

PART, wat staat voor het omgekeerde van TRAP, zorgt er voor dat mensen die met een elektrische fiets rijden nooit meer met een lege batterij moeten rijden. Ga je naar de stad, dan stuur je een SMS naar 0104 met daarin de locatie van je fiets en het registratienummer van je fiets (bvb fietsrek Volderstraat12-70090706712-20) en dan komt de medewerker van PART jouw fiets opladen terwijl jij je boodschappen doet.

“Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn”, zegt Frédéric Poisson, student elektro-mechanica en zaakvoerder van PART. “We doen dit heel erg milieuvriendelijk. Na contact te hebben opgenomen met meerdere producenten van elektrische fietsen als GIANT, NORTA,…stellen we vast dat we de batterij kunnen opladen door eenvoudigweg de trappers in omgekeerde richting te laten trappen. De technologie van een motor is uiteindelijk niet meer dan een omgekeerde dynamo. Krijgen we een sms dan sturen we onze medewerker op pad, die gaat dan naar de fiets en draait dan zoveel minuten als gevraagd in de omgekeerde richting aan de trappers. De tijd is het laatste cijfer dat we aan de sms-code hebben toegevoegd. De afrekening verloopt helemaal via de telefoonrekening.”

Frédéric geeft wel toe dat de medewerkers al 2 weken training volgen om de armspieren te versterken. Een oplaadbeurt kan daarom ook niet langer duren dan 20 minuten. In de regel blijkt dan al minstens 80% van de capaciteit terug in de batterij te zitten. Wil je langer opladen, dan moet je een bijkomende sms sturen. Milieuvriendelijk is het in ieder geval wel, ik ben enthousiast! Vooral omdat de formule geen abonnementskost vraagt.

Het project wordt gesteund door Stad Gent, wil je nog meer weten (tarieven, concrete voorwaarden, etc)? Bel dan naar Gentinfo op 09 210 10 10. Willem-Alexander mag alvast al naar Gent komen gereden, zijn fiets wordt zeker opgeladen.

2015-09-03 17:16:05 DIEREN – Koning Willem-Alexander fietst tijdens de opening van de nieuwe fabriek van Gazelle, een rondje op de Gazelle E-bike van de toekomst. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een gedachte over “PART: milieuvriendelijk de fiets opladen onderweg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.