De werkmensch

Omdat het nieuws bijna uitsluitend nog gaat over alles wat slecht en fout loopt in de wereld, vermijd ik meer en meer de journaals. Regionaal nieuws (bvb op Radio 2) beluister ik wel nog. Het hoeft voor mij niet alleen maar “peis en vree” te zijn maar nieuwsberichten mogen ook hoop, moed en enthousiasme uitstralen. Iets wat ik te weinig vind in het TV-journaal.

Gisteren ging het in het nieuws over de 508 benoemingen van Gentse ambtenaren. Van contractueel naar statutair. Een aanbod enkel geldig voor contractuelen die al minstens 12 jaar in dienst zijn van Stad Gent.

Een boeiende discussie – waar ik me niet verder wil over uitspreken – sleepte mij mee in het lezen van de commentaren onderaan de artikels op HLN. Was me dat even verschieten! Hoe, in de meer dan 400 reacties, de ambtenaar wordt uitgespuwd door menig burger. Het treft me vooral dat er naar die ambtenaar gekeken wordt alsof hij ook één van die graaiers is waar de burgers maar moet voor betalen. Ik lees heel wat afgunst in de reacties, mensen die andere (werkende) mensen geen werkzekerheid, geen inkomenszekerheid of degelijk pensioen gunnen. En veel suggesties dat het om benoemingen gaat binnen de kringen van de lidkaarten van de Gentse coalitie…

Wat ik mij dan afvraag is, stel dat dit systeem nu eens een voorloper zou zijn voor de gehele arbeidsmarkt. Je bent werknemer bij Volvo, Torfs, Colruyt,…en na meer dan 12jaar goede dienst, krijg je van de baas te horen dat je vanaf dan “werkzekerheid” krijgt. Dat je, als je goed blijft presteren, tot je pensioen mag blijven in de firma. Vanaf dan geen zorgen meer om je huis, het gezin, de studies van de kinderen,…te betalen. En dat je navenant een degelijk pensioen krijgt. Zouden die mensen dan ook zo reageren?

Ik stel me ook de vraag waarom de ambtenaar ineens het mikpunt is geworden van discussie? Is dit de volgende stap in de polarisatie na de werklozen, de senioren, de immigranten en andere groepen? Is “den werkmensch” (in de privé dan wel te verstaan) de nieuwe übermensch met alle rechten? En wil die übermensch dan ook iets doen aan zijn spelling aub, ’t is triestig in de reacties…

Ik begrijp het niet zo goed meer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.