Toen geluk nog heel gewoon was…

Over de middag las ik het artikel van Fien De Mulder (DS) over de expo Holy Cow waar eigenlijk erg veel tumult wordt gemaakt rond een houten koe in een kapel. Men kan zich dan al de vraag stellen in welke mate het tumult wel degelijk echt is dan wel geënsceneerd om de bezoekers en de media te misleiden maar bon, daar wou ik het nu even niet over hebben.

Waar ik het wel wil over hebben is dat in het midden van het artikel een tekstblokje staat waarin vermeldt staat waar kunst MOET aan voldoen (om kunst te worden genoemd). Als er nu iets is waar ik kriebels van krijg dan zijn het die recensenten die even gaan bepalen voor het hele volk wat kunst nu precies is. Excuseer, ik zeg nog meer, wat kunst “moet”. Ik vind het verwerpelijk. Waarom kan kunst niet gewoon “mooi” zijn, “rust” brengen…Waarom kan ik als kunstliefhebber (want mag ik ook even meerdere facetten in mijn leven invullen) niet gewoon genieten van het zien van een beeld dat mij een goed gevoel geeft? Iets waar ik eenvoudigweg gelukkig van word? En mag ik dat zelf even bepalen zonder dat het “moet”. Of is dat dan ineens geen kunst meer…Tjah…dan ben ik maar liever een gelukkig mens. En ik hoop voor u van’t zelfde. Het debat is open 🙂

2 thoughts on “Toen geluk nog heel gewoon was…

  1. Wie mag “titel” schrijver/schrijfster hanteren? Zijn daar geen normen voor? Volstaat een boek schrijven om schrijfster te zijn, om de voorwaarden te definiëren waaraan kunst moet voldoen om als kunst beschouwd te worden?
    Je haren zouden er van recht komen… maar ja… als het over kunst gaat, heeft zowat iedereen wel een mening… Is dit Kunst? Is dit “Een vreemd allegaartje”?
    De vraag “vind ik dit mooi” hangt veelal af van wat anderen eerder oordeelden…

  2. Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting te brengen, dat het kan ontroeren door schoonheid. Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen. Als definitie van kunst… Voor mij is kunst vooral een heel ruim begrip dat iedereen persoonlijk kan interpreteren. Dingen die mij aangrijpen, door hun schoonheid of hun inhoud. Een creatie waar iemand zijn ziel heeft ingelegd en dat resulteert in iets moois, expressief of iets dat een boodschap overbrengt. Kunst kan ook gewoon mooi zijn, zonder meer… Woorden zoals “moeten” zou ik niet gaan gebruiken als het over kunst gaat. De schoonheid bij kunst ligt meestal in de vrijheid ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.