Vrijwilligers zoek het zelf uit

Deze week kreeg ik deze oproep van de Stad Gent binnen + bijlage:

Geachte,

Op 12 oktober 2017 organiseerde de Stad de eerste editie van ‘Mariakerke Verenigt’; het verslag hiervan vindt u terug als bijlage bij deze mail.
20171012_VE_verslag Mariakerke Verenigt
Graag nodigen wij u uit voor de tweede editie op dinsdag 24 april om 19u00 in de cafetaria van woonzorgcentrum Zuiderlicht, Zuidbroek 8. Als vertegenwoordiger van een Mariakerkse vereniging of organisatie heeft u immers een grote buurtbetrokkenheid en bent u de aangewezen persoon om mee ervaringen en kennis over de wijk vanuit verschillende hoeken te laten stromen en kruisbestuiven. Het doel van de avond is om verder te werken rond de signalen uit de eerste editie.

PROGRAMMA
–         19u00: onthaal
–         19u15: schuif mee aan 1 van de 3 brainstormtafels rond de volgende thema’s:
o   tafel 1: uitwerken van een gezamenlijke activiteit voor en door de Mariakerkse verenigingen
o   tafel 2: communicatie in de wijk
o   tafel 3: onthaal nieuwe inwoners
–         20u30: afsluitend netwerkmoment
Meer info en bevestiging aanwezigheid

Om te kunnen inschatten hoeveel volk wij kunnen verwachten op iedere sessie én op de nieuwjaarsreceptie, vragen wij u om op voorhand in te schrijven. Gelieve uw aanwezigheid ten laatste op dinsdag 17 april 2018 te bevestigen via:
–         deze link indien u wenst in te schrijven voor de tafel rond de gezamenlijke activiteit voor en door de Mariakerkse verenigingen
–         deze link indien u wenst in te schrijven voor de tafel rond communicatie in de wijk
–         deze link indien u wenst in te schrijven voor de tafel rond onthaal nieuwe inwoners

Indien u meer info wenst over dit netwerkmoment, neem dan contact gerust verder contact met mij op via bjorn.denaert@stad.gent , tel. 09 267 03 34.

Met vriendelijke groeten,
Björn Denaert
—–

Zo’n berichten werken bij mij als een helrode lap op de stier. En daarbij durf ik te stellen dat ik, in tegenstelling tot de stier, niet kleurenblind ben. Tijdens de week van de vrijwilliger is mij pijnlijk duidelijk geworden dat veel kleinschalige, lokale cultuurverenigingen geplaagd zijn door vergrijzing. Al jaren voel ik me jong in de vrijwillige kunstensector. Weinig deelname of initiatieven door de groep van 18-25 jarigen. Vanuit de Stad Gent wordt – gemakshalve? – ingezet op de verenigingen, de meute. Of liever gezegd vanuit de Stad Gent worden de verenigingen ingezet. Met de vinger gewezen. Vanuit de stad komen weinig middelen, ondersteuning, inspiratie,…Het is immer hetzelfde verhaal: of je sluit aan bij een initiatief dat de Stad zelf organiseert (en zij dus ook bepalen hoe het verloopt – alleswetend – ) of je doet het zelf met eigen middelen. De combinatie van inspraak en gezamenlijk ondernemerschap is meestal ver zoek. Zo ook bij deze mail. Het gaat om “het uitwerken van een gezamenlijke activiteit voor en door de Mariakerkse verenigingen”, dit mag gerust lezen als een doe-het-zelf-workshop waar de Stad enkel zorgt dat iedere vereniging (die ze kennen, is er proactief onderzoek?) rond de tafel komt te zitten en verder trekken ze zich terug. En de rest van mijn ideeën verwoord ik dan wel in mijn antwoord op deze mail. Initiatieven dienen te weinig de burger, te veel gemakkelijkheidsoplossingen,…Geen publieke, laagdrempelige ontmoetingsplek voor de niet-verenigde Mariakerkenaar. Het spijt me, dit is echt een werkpunt voor de Stad. En WTF*CK is Hoppler…Denken ze nu echt dat een 60+er (met alle respect) al die digitale systemen kent?

En voor iemand mij (weer) de stempel van misantroop geeft: dit zijn verbeterpunten. Ik heb daarmee zeker niet het gehele beleid van de tafel geveegd. Ik laat het op zijn minst weten, zwijgen kan ook, klagen op straat nog veel meer. Maar dat zal zeker niets veranderen.

Beste Björn,

Bedankt voor dit bericht.

Ik zie echter zeer weinig engagement van de stad uit in de mail of het verslag. Er wordt een beetje geregisseerd maar ik zie bvb geen facilitering in de brede zin. 
Zo blijkt communicatie in/over de wijk zowel in de praktijk als op de website van stad Gent een triestige bedoening.
https://stad.gent/mariakerke/ inspraak-en-participatie-wijk- mariakerke

Stad Gent volgt graag de digitale en verenigingswegen maar uit statistieken blijkt dat Mariakerke en Drongen de oudste Gentse bewoners huisvesten. Deze zijn dikwijls digibeet of niet bij een vereniging aangesloten. Bijgevolg helpt dit soort initiatieven niet om hen te treffen. Als dan de website van Stad Gent spreekt over initiatieven van 2009,2011 en 2013 werkt dat weinig aantrekkelijk naar “jong bloed” of nieuwelingen toe.

Dus mijn vraag is: wat zijn de concrete engagementen van de stad naar de deelgemeente Mariakerke toe of blijft Mariakerke het stiefkind van moeder-9000?
Indien er geen engagementen zijn, dan hoor ik dat ook graag.

Vriendelijke groeten.

deelnemers aan de Kunstzomer 2017. Zoek de -25jarige…

One thought on “Vrijwilligers zoek het zelf uit

 1. ———- Doorgestuurd bericht ———-
  Van: Denaert Bjorn
  Datum: 29 maart 2018 om 15:30
  Onderwerp: RE: uitnodiging Mariakerke Verenigt – 24 april om 19u00

  Geachte,

  Vanuit de stad en het OCMW willen we samen met een aantal partners (lokaal dienstencentrum, dienst beleidsparticipatie, dienst Ontmoeten en Verbinden, WGC Malpertuus, …) in dit netwerk samen met de verenigingen net wel tot actiepunten voor de wijk Mariakerke komen. Dit zijn actiepunten waarin de stad een ondersteunende rol kan opnemen.

  Met vriendelijke groeten,

  Björn Denaert
  Sociaal regisseur Muide-Meulestede-Afrikalaan, Bloemekenswijk, Wondelgem, Mariakerke en Drongen
  stad Gent – departement Samenleven, Welzijn en Gezondheid – dienst Welzijn en Gelijke Kansen
  Bezoekadres: Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent
  Postadres: stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent
  Tel. 09 267 03 34 – GSM 0470 01 24 70
  Internet stad.gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.