Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: duivenvoedster (6)

Ik zal vermoedelijk nog wel een paar keren met de etser van mening verschillen bij de interpretatie en de uitwerking van de tekening van Bruegel. Zo ben ik het niet helemaal eens over de lijnen die de daken vormen op de achtergrond links-bovenaan. Volgens mij zitten er meer rieten daken tussen dan huizen met dakpannen. Ik denk dat in die tijd een rieten dak wel eens goedkoper zou geweest zijn dan een pannen dak. Vandaag is dat natuurlijk anders, een rieten dak is arbeidsintensief en dus een luxeproduct. In materiaal kost dat op zich veel minder. Misschien kon het dak wel (deels) gemaakt worden van het afval van de opbrengst van de oogst (ik moet dat maar eens opzoeken om uit te klaren).

Mah bon, wat valt er in dit hoekje allemaal te zien behalve huizen? 3 interessante plekjes: (1) het podium waar iemand een tekst voorleest. Dat zijn eigenlijk liedjesteksten. De man is misschien een zanger. Er staan 2 podia. De andere zanger heeft niet alleen liedjes, hij heeft ook zijn vrouw mee om de liedjesteksten te verkopen. Het tweede podium moet ik nog tekenen. Opvallend is dat het podium een backstage heeft en helemaal ondersteund wordt door vaten. Ik durf niet te stellen dat het biervaten zijn maar dat zou best wel kunnen.De man klimt op zijn podium adhv een ladder die hij backstage bewaard; (2) de duiven op het dak van de gilde (of waar de banier van de schuttersgilde uithangt) met een – door mens gemaakt – nest; (3) de dame die de vogels op de grond eten geeft.

Over die duiven nog wat merkwaardigheden: kijk ’s even in het bovenste raam van het huis van de schuttersgilde. Als je de stok van de banier volgt dan zie je in de schaduw van het raam het silhouet van een vogel. Heeft Bruegel hier een vogel getekend maar die achteraf overkleurd? Op de ets komt de vogel niet voor. Maar dat is niet alles. De etser was duidelijk geen vogelliefhebber. De vogels op de grond hebben de ets niet gehaald. Merkwaardig want de etser heeft wel het dametje laten staan. Die heeft hij aangepast tot een biddend vrouwtje die misschien naar de zangstonde hoger in beeld gaat. Ze komt dan wel vreselijk te laat. In ieder geval staat ze er nu maar truttig eenzaam te wezen al biddende in het midden van het open plein (bij de etser). Dus liet ik de vogels maar staan zoals ze op de originele tekening staan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.