Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: alors on dance (7)

Naast de kerk en het paard met kar is de taverne/café allicht de meest opvallende plek over de hele scène. In tegenstelling tot de serene sfeer rond de podia onder de bomen wordt hier volop gevierd. Vele mensen binnen en buiten laten zich ’s goed gaan. Op z’n Hollands komt een polonaise de deur uit. De aanvoerder heeft een lang mes bij zich. Zou hij de dorpsslager kunnen zijn? Het mes is op de latere ets niet meer te zien. Ze dansen met z’n allen op de muziek die wordt gemaakt op een draailier. Omdat de tekening daar niet erg gedetailleerd is zocht ik het instrument op. Het wordt blijkbaar nog veel gebruikt in onze contreien.

En rechts onderaan in beeld staat een man te plassen tegen de gevel. Het kan geen toeval zijn dat Bruegel die man hier plaatst. Het is bijna alsof de banier ons de weg wijst naar die wildplasser. Als het een gebruik was uit de tijd is het toch maar een raar gebruik. Of is de man zo bezopen dat hij niet meer tot een rustig hoekje of een boom kan?

De banier moet ik nog uitwerken maar daar wil ik me eerst beter over informeren. Ik vermoed dat de tekst die op de tekening staat niet dezelfde is dan die die op de ets staat. Ik probeerde de tekst van de ets te reconstrueren op de tekening maar tot nu lees ik als centraal woord “hoboken” op de tekening, op de ets is dat “gilde”.

De gevel van het café is voor ons vandaag een enig merkwaardige bouwstijl. Het bovenste verdiep steekt uit over het onderste. Dit is lijkt redelijk onlogisch aangezien een constructie doorgaans fijner wordt met de hoogte. Maar in die tijd was het gebruikelijk om de gevels van huizen getrapt te maken en breder wordend naar boven toe. Dat had namelijk het grote voordeel dat bij regen het water minder over de lager gelegen geveldelen stroomt. In Gent vind je nog zo’n huis thv het brugje aan de Rekelingenstraat. Wat mij opviel bij het tekenen is dat elke vensterpartij een andere constructie heeft. Boven zien we een dubbel raam bestaande uit 4 delen waarvan de 2 bovenste glas in lood. Rechts daarvan een kleiner raam met een luik. Op het gelijkvloers een gewoon dubbel raam en daarnaast een raamopening afgesloten met een vlechtwerk.

Het onderste gedeelte van het café is duidelijk gemetst. Of het bovenste gedeelte dat ook is, durf ik in twijfel te trekken. Gelet op de meerdere scheuren in het stukwerk en de constructie van de houten ramen (er bestaan ook modellen waarbij het raamkozijn in natuursteen is), lijkt het me dat het verdiep is getimmerd. Op dit dak vind je ook riet.

Op de gevel nog een paar opmerkelijke symbolen: 2 hoorns werden aan de gevel gemonteerd. Eentje in de top, de andere op het verdiep. Ze lijken op het oude postlogo maar ik vermoed dat het jachthorens moeten voorstellen. Boven de deur hangt een kruik met een pijl er in. De pijl is op de tekening nauwelijks te herkennen maar op de ets zie je ‘m wel goed. En naast de deur hangt nog een kruik. Er mag dus duchtig gevierd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.