Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: paard met kar (9)

Bekijken we het paard even wat van dichterbij. Vooreerst is het toch wel belangrijk mee te geven dat ik mijn tekening 4x zo groot maak als het origineel is (2x zo breed, 2x zo hoog). Het origineel is ongeveer een A3 groot. En dan moet je je inbeelden dat Bruegel dit paard tekent met een soort pen. “Pen” mag je nogal redelijk letterlijk nemen. Vandaag teken ik met een stift van 0.05mm en voor de donkere partijen een van 0.1mm, iets wat doorgaans architecten en ingenieurs gebruiken voor technische tekeningen. Maar we gaan helemaal terug naar 1559. Geen stiften, wel pennen, borstels ed. En dus met dat materiaal tekent Bruegel dit paard. Het lijkt een eenvoudige ruwe schets (en ik geef u gelijk) maar voor een tekening die zeer ruim gemeten 8x7cm meet (inclusief drinker) is die verdomd goed uitgewerkt. Let toch even op de manen, de hoeven, de bilspieren,…de vingers van de mannen met de kruiken, hun haren, de plooien in hun hemden, etc etc. Ik herhaal graag, Van Eyck ten spijt, maar Bruegel is een groter kunstenaar (allez, kom, er zit wel 100 jaar leeftijdsverschil tussen, maar toch)

Maar de kar dus. Op de kar zien we 3 andere figuren en een totaal andere scène. Een man zit vooraan op de kar en kijkt (bewaakt?) het koppel dat in de kar zit. Het koppeltje laat er geen misverstand rond bestaan: de hand van de man zit onder de rok van de vrouw. Links boven de kar hadden we al het vrijende boerenkoppeltje tegen de boom. Het zal dan wel zijn dat dit koppeltje enige intimiteit zoekt in de huifkar. Of is zij de hoer aan huis? Een deliverhoer? 😉 Dat zou kunnen maar gelet op de meerdere vrijscènes in de tekening kan ik dat niet garanderen. Wie ietwat van leeftijd is, weet dat op een kermis, achter de botsauto’s of op de rupsbaan, vergelijkbare scènes ontstonden.

Grappig detail; terwijl ik tekende (ik bouw de tekening op van links naar rechts) tekende ik dus eerst de linkse kar en begon toen aan de rechtse. Op een zeker moment leek het dat de kar links een reservewiel achteraan de wagen heeft hangen. Net zoals we dat kennen bij die oude auto’s uit de jaren ’60. Ik was op een moment zo in de war dat ik me afvroeg waar het wiel van de rechtse kar naartoe was. Ik had “u bent fout, mijnheer Bruegel” al klaar staan 😉

Let u ook even op de “manden” die in de karren liggen. Ik vermoed dat dat kippen/gevogelte hokken zijn. Aangezien er toch nogal wat gevogelte rond de karren loopt. De manden komen ook voor op de Sint-Joriskermis van Bruegel.

Een gedachte over “Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: paard met kar (9)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.