Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: de boogschutters (11)

Het valt wel meer voor bij Bruegel’s werken dat de hoofdrolspelers eerder in de marge van het grote beeld staan dan – zoals gebruikelijk – centraal. Deze kermis staat helemaal in het teken van de boogschutters. We hadden al helemaal bovenaan in beeld de processie met daarin voorop een groep kruisboogschutters, daarvoor het beeld van Sint-Sebastiaan gedragen door 2 mannen. Ik las inmiddels dat deze boogschutters wel eens te gast zouden kunnen zijn geweest bij de boogschutters onderaan in beeld. Daarom dat ze ook mee mochten lopen in de processie. De banier van het café en de muren van het café verwijzen naar boogschutters. Maar tot nu waren de boogschutters buiten schot…euh…beeld gebleven 😉 Nu staan ze er bij.

5 Mannen schieten naar een doel een beetje verder op. Om het zich gemakkelijk te maken hebben ze 2 doelen opgesteld zodat ze niet telkens over en weer hoeven te lopen. De paal is overtrokken met een stof waarop hun doel staat. Achter de paal/het doel staat een muur die omstaanders beschermd tegen verkeerde schoten. Toch is de muur blijkbaar wel zacht genoeg om met een pijl in te schieten. Ik vermoed daarom dat het geen baksteen is. Zou het een lemen of stromuur kunnen zijn? In verhouding tot de lengte van de pijlen gaan ze ook best vlotjes in de paal van het doel.

Omdat de scène zich uitstrekt over het hele beeld heb ik het pad dat de schutters met hun doel verbindt met stippen aangeduid. Ik vermoed dat de man op de bank (die zijn hand opheft) op de een of andere manier betrokken is bij het gebeuren. Geeft hij commentaar over de prestaties? Is hij een scheidsrechter? Indien niet is het me niet echt duidelijk naar wie hij zich richt met zijn gebaar.

De scène herinnert me aan de prijzen van de “bakschieting” waar mijn grootvader (die van de pijp) wekelijks naartoe ging. Meestal was de bakschieting voor de gezelligheid binnen het dorp maar 1 of 2x per jaar waren er ook prijzen te winnen. Dat waren o.a. kippen. Werd daarom die pluimveehandelaar opgetrommeld? Voor wie niet meer weet wat bakschieten is, zie onder.

Bakschieten is een eenvoudig uit te leggen spel maar vergt wel enige handigheid om te spelen. Je gooit met een aantal dikke, redelijk zware, munten naar een bak met een gat in de bovenste plank. Doel is om zo veel mogelijk munten in het gat te krijgen. Dat mag rechtstreeks of door een eerder geworpen munt een duwtje te geven. Door het uitslijten van de plank met het gebruik is elke bak anders en moet je dus al een zeer gevorderde speler zijn om alle munten in het gat te krijgen. Regels van het bakschieten en andere volksspelen vind je hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.