Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: alle feesten op een hoopje (11bis)

Alle kermissen op één dag? Het lijkt op een zeker moment wel zo druk dat het me doet denken aan mini-Gentse Feesten of nog beter de processie van Plaisance (Geraardsbergen) waar stadsverenigingen samen op stap gaan door de stad met het reliekschrijn van sint Bartholomeus voorop. Voor wie daarover meer wil weten moet maar ’s contact opnemen met mijn schoonvader.
Dat er zoveel volk op deze kermis te zien is, is dus geen toeval. In 1559 (het jaar van de tekening) verkocht Willem van Oranje het (toen) Brabantse dorp Hoboken aan de Antwerpse gebroeders Melchior en Balthazar Schetz. Grappig dat je toen als kapitaalkrachtige gewoonweg meteen een heel dorp kon kopen. Het dorp was toen de favoriete uitgaansplek omdat het bier er door lagere accijnzen goedkoper was dan in de stad.
In datzelfde jaar vaardigde Filips II een decreet uit waardoor kermissen tot één dag beperkt moesten blijven. Dus alle kermissen moesten samengeraapt worden en hup op een hoopje op de zelfde dag gevierd worden. Los van de feestdag van de heilige of wat dan ook. De spreuk “Laet die boeren haer kermis houwen” op het vaandel van De Sint-Joriskermis wordt daarmee in verband gebracht.
Toch wisten de heersers wel dat de festiviteiten belangrijk waren voor de het maatschappelijk weefsel
Kortom, als alle kermissen gelijktijdig op dezelfde dag moesten worden gevierd (een beetje gelijk een nationale feestdag), dan moest je kiezen: ofwel kermis in eigen dorp ofwel kermis elders. Ik lees dat stedelingen wel ’s graag naar die boerenkermissen gingen.
bron voor deze tekst: catalogus Bruegel, hand van de meester, cat. 47 & cat.81

Een gedachte over “Bruegel 2 – Kermis in Hoboken: alle feesten op een hoopje (11bis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.