KW01: Nachtwacht van Rembrandt

Elke woensdag publiceer ik een kunstweetje waarmee je kan uitpakken bij vrienden…

Vorig jaar was Vlaanderen in de ban van Bruegel maar Nederland daarentegen was helemaal weg van Rembrandt. Rembrandt van Rijn stierf op 4 oktober 1669, zo’n 350 jaar geleden en dat hebben ze daar uitbundig gevierd.

Rembrandt is wereldwijd voornamelijk bekend om zijn zelfportretten en dit grote schilderij dat we allemaal kennen als “De Nachtwacht”.

Maar (feitje) “De Nachtwacht” is helemaal geen nachtelijk gebeuren. Het was een tafereel dat zich overdag afspeelde. Stel je voor dat de nachtelijke wacht/politie met zulk kabaal door onze straten zou patrouilleren. Het was het vernis dat over het schilderij werd aangebracht dat met de tijd verdonkerde en er zodoende de donkere, nachtelijke indruk aan gaf. Echter tijdens een restauratie in de jaren ’40 van vorige eeuw werd het vernis verwijderd maar de naam van het schilderij was zo ingeburgerd dat we het vandaag nog steeds kennen als “De Nachtwacht”.

De ware titel van het schilderij is: De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren.

bron: wikipedia 

 

Een gedachte over “KW01: Nachtwacht van Rembrandt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.