KW02: Mag het een beetje minder?

Elke woensdag publiceer ik een kunstweetje waarmee je kan uitpakken bij vrienden…

Het valt mij voor dat omwille van formaten er hier en daar wel eens een streepje tekening wordt afgeknipt bij het inlijsten. De tekening is te groot, de uitlijning is finaal net niet perfect genoeg,…en er wordt een stukje afgeknipt. Dat is “erg” maar het komt de compositie finaal wel ten goede. Behalve die ene keer toen iemand me oprecht bekende dat ze de tekening helemaal had verscheurd, maar daar had ik dan weer niets mee te maken. En daar gaat dit weetje om: kunstwerken die een kopje kleiner werden gemaakt om de eigenaar ervan te pleasen.

In kunstweetje 1 (KW01) had ik het al over De Nachtwacht van Rembrandt. Dat is één van die slachtoffers. Om te kunnen passen op de plek, in het stadhuis van Amsterdam, waar ze toen moest hangen werd het schilderij ergens rond 1715 een flink stuk kleiner gemaakt. De afgesneden stukken zijn verloren gegaan maar omdat er kopies van het schilderij (of verwijzingen) werden gemaakt, weten we dat het groter is geweest en hoe het er uit zag. De aanzet, zeker links, wijst nu nog meer in de richting van de scene.

Maar er zijn nog heel wat andere schilderijen ingekort, afgerond ed omwille van de plek, familieruzies, ed. Eén ander feitje dat ik nu al wil vernoemen is het fameuze Laatste Avondmaal van Da Vinci. Daar vond men het in 1652 nodig om net onder het schilderij een deur in de muur te maken. Tjah…dat werd kiezen: of een erg kleine deur of Jezus zijn voeten eraf. Men koos voor de laatste optie. Dat maakt dat kopies die o.a. te zien zijn bvb in Wenen of Tongerlo unieke zichten geven op de tenen van Christus. Uitstaptip: Het volledige beeld is hier te zien.

2 gedachten over “KW02: Mag het een beetje minder?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.