KW13: de rol van Richter

Elke woensdag publiceer ik een kunstweetje waarmee je kan uitpakken bij vrienden…

Kunstenaars zijn niet bang van enige controverse of een sociaal experiment in hun werk te verwerken. Gerhard Richter is een “groot” (lees vooral “duur”) Duits schilder. Hij schilderde vanalles: streepkes, kotjes, kaarsen en…WC-papier.

En het is nu juist dat laatste – in coronatijden zeer actuele – onderwerp dat voor heel wat controverse zorgt.

Huh?…Een WC-rol? Controverse?

Jup.  Het schilderij verdeelt de hele kunstwereld want daar leeft sindsdien de hamvraag: in welke richting moet een WC-rol aan de rolhouder hangen?

Misschien loop je nu best even naar uw eigen toilet om te gaan kijken in welke richting je de rol aan de houder hebt gehangen.

Statistieken wijzen uit dat wanneer mensen spontaan wordt gevraagd om een WC-rol aan een houder te hangen 7/10 deze hangt met het trekblaadje van de muur weg en 3/10 met het trekblaadje tegen de muur. Net zoals op het schilderij van Richter…

De WC-rol bestaat al sinds 1891 en bij het deponeren van deze uitvinding werd beschreven dat de rol zo werd opgehangen dat het trekblaadje weg van de muur moet hangen. En dat loopt allemaal vrij en vredig tot ongeveer 100 jaar later het internet zijn intrede doet…

Vanaf 1997 vindt men het op het internet nodig om te debatteren over de richting van de rol.

Er is zelfs een hele Wikipediapagina van gemaakt.

En dat allemaal…door het schilderij van Gerhard Richter. En waarom? Gewoonweg omdat Gerhard Richter het zo thuis aan de toilethouder hing.

Maar waarom schildert Richter in 1965 een rol WC-papier? Wel dat is redelijk eenvoudig. Richter, oorspronkelijk uit het communistische deel van Duitsland kan na veel 5en en 6en verhuizen naar het westerse deel van Duitsland. En daar ontdekt hij heel wat nieuwe dingen. Hij maakt er schilderijen over. Eén van die nieuwe dingen is de WC-rol want die hadden ze gewoonweg niet in de DDR. Maar wij – westerlingen – weten inmiddels hoe iconisch belangrijk die WC-rol wel kan zijn.

Meerdere kunstenaars volgden de aanpak van Richter en maken nog steeds “kunst” met WC-papier.

Dus wat hebben we vandaag geleerd?

(1) slechts 3/10 mensen hangt zijn WC-rol op dezelfde manier dan Richter het op zijn schilderij zet.
(2) Hoe Richter zijn gat properde in de DDR weten we niet maar dat het niet met WC-papier was, weten we nu wél.

Bron: arte TV

6 gedachten over “KW13: de rol van Richter

  1. Ik hoor bij de 3/10 maar wat mij minstens zoveel fascineert is de plaats waar de wc-rol is opgehangen. Ik heb er ooit een logje over geschreven. Ik durf te stellen dat meer dan de helft van de rollen op een onhandige plaats zijn vastgeschroefd aan de muur. Je moet bijna altijd – zittend op de pot – je lijf deels naar achter draaien om wc-papier af te rollen. Waarom (deels) naar achteren. Monteer dat ding schuin vooruit. Ik heb in de tijd dat ik vaak op hotel moest overnachten heb ik zelden een rol op comfortabele afstand aangetroffen.

    1. haha! jaaaa…je hebt gelijk Koen. Je zal maar met een hernia zitten en dan naar achter moeten draaien om aan dat velletje papier te komen. Je hebt een punt 🙂 schuin vooraan is de meest ergonomische manier.

  2. Het voordeel van de 3/10 is dat er op deze manier ook meer reliëf en schaduw in zit dan andersom. Nu heb je de schaduw van de rol op de vellen die afhangen, die op deze manier ook dichter bij de muur hangen, dus ook een donkerdere schaduw op de muur werpen, terwijl je anders een wit vlak zonder veel diepte hebt dat ook verder van de muur zit, dus minder contrast in het geheel om te schilderen. Ha ha, ben gewoon waarschijnlijk te veel aan het nadenken over wc-rollen.

  3. Prachtig!
    Nog een kleine bijvraag over de meegedeelde statistieken: hoeveel procent van de bevraagden laat de leeg geplukte wc-rol in de houder hangen en plaatst een nieuwe gewoon op de rand van het kleine lavabootje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.