Expo Toetanchamon (Luik)

Kunst en cultuur gaat natuurlijk verder dan alles wat zich vandaag afspeelt. Hoe de toekomst er kan uitzien, kunnen we leren uit het verleden. Eén van die fascinerende en vooral mysterieus/inspirerende culturen is de Egyptische. Meer dan 3000jaar cultuur met een belangrijke invloed op alles wat daarna kwam in onze contreien (o.a. Griekse, Romeinse cultuur) tot ontwikkeling kwam.

Daarom gingen we met het gezin naar de expo Toetanchamon in het station van Luik. De expo zou al voorbij zijn maar omwille van de coronazaken werd ze verlengd tot eind augustus.

Het was al 9 jaar geleden dat ik naar de tentoonstelling in Brussel Expo ging waar de volledige grafkamer van deze jongen farao was nagebouwd. De kleinsten die was er toen zelfs nog niet, dus nog een extra excuus om te treinen tot Luik.

En dat treinen dat was deze keer toch wel iets speciaals; maskers op van zodra je het station Gent binnen stapt (onderweg voor iedereen behalve dan voor een aantal “Brusselaars” en “interessante” pubers), doorheen de expo en dan terug op de trein. En dat zijn wel wat uren. Maar dat liet onze pret zeker niet bederven.

De tentoonstelling overziet 2 rode draden: de weg die Howard Carter aflegde om tot de tombe te komen en de figuur van Toetanchamon zelf (life and afterlife). De tentoonstelling toont heel wat fotomateriaal van de opgravingen, originele en namaakobjecten die in de graftombe gevonden werden, stambomen van de 18e dynastie,… En ook een paar scenes zoals ze er toen moeten hebben uitgezien zoals een tent van een archeoloog, de grafkamer zelf natuurlijk, de voorkamers, een boot op de Nijl (bijna dood op de Nijl),…

De expo is voorzien van tijdslotten, dus reserveren en op uur binnen komen. De stroom aan mensen is losjes gestuurd en er is gekeken dat afstand onder bezoekers mogelijk is. De audiogids spreekt Vlaams. Er zijn ook hier en daar Nederlandstalige teksten te lezen (voor wie niet naar de audio luistert) maar meestal is dat enkel Frans en Engels. Ik vind de expo best een aanrader voor kinderen +7 jaar. Toilet is buiten de expo in het station op het gelijkvloers, dus eerst naar daar voor je binnen gaat 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.