Fietser: waar gaat dit naartoe?

Ik ben zelf fietser (in het heilige coronajaar deed ik het wat rustiger aan met slechts 4000km op de teller) zowel in stadsverkeer als op de typische fietswegen kan je mij vinden.

Waar ik mij al jaren aan erger is het feit dat andere fietsers blijven vertikken hun arm/hand uit te steken wanneer ze afslaan. En waarom? Omdat wanneer ik ook wil afslaan of achter hen blijf (als we in dezelfde richting afslaan) of keurig wacht tot ze het kruispunt zijn overgestoken (als ik van de andere richting kom). Doordat die – pardon my french – egocentrische tweewielers hun richting niet duiden, staan andere – hoffelijke – weggebruikers langer op een kruispunt te wachten tot mijnheer of mevrouw Ego beslist om toch het kruispunt niet op te rijden.

Omdat vele fietsers van mening zijn dat ze hun hand niet meer moeten uitsteken en ik altijd alles 3dubbel check, ben ik ’s gaan kijken op de website van de Politie.

En terwijl ik dit toch neerpen: collega fietsers, wanneer je een voetganger op een zebrapad ziet oversteken (of die heeft die intentie) dan heeft die voetganger voorrang op u. Doe niet dwaas en stop dan even en zwaai nekeer naar de mens. Ge maakt er u zoveel sympathieker mee.

Bron onderstaande tekst: https://www.politie.be/5415/vragen/fietsen-en-bromfietsen/hoe-verander-je-als-fietser-veilig-van-richting

Hoe verander je als fietser veilig van richting?

Gebruik je arm als richtingaanwijzer

Voor fietsers gelden dezelfde regels als voor de andere bestuurders. Ze moeten richting aangeven als zij van richting veranderen, bv. bij het afslaan op een kruispunt. Je kan de richting aangeven door je arm uit te steken. Wanneer dit niet mogelijk is of niet veilig kan gebeuren, bv. op een kasseiweg, tussen tramsporen of wanneer de weg te glibberig is, hou je natuurlijk wel je beide handen op het stuur. Probeer ook oogcontact te maken met andere weggebruikers, bv. door over de schouder te kijken, om je ervan te vergewissen dat de bestuurders achter je de intentie om van richting te veranderen begrepen hebben. Vergeet ook niet dat je soms voorrang moet verlenen aan tegenliggers.

De voorrangsregels voor fietsers zijn in grote lijnen dezelfde als voor automobilisten:

  • Op een kruispunt geldt de voorrang van rechts, tenzij je op een doorlopend fietspad rijdt. Dan heb jij als fietser voorrang op het verkeer dat van rechts komt.
  • Als een fietspad plots overgaat naar de rijbaan, dan heeft de fietser voorrang op de auto’s achter zich. Kijk wel dubbel goed uit, want veel automobilisten vergeten deze voorrangsregel of kennen hem zelfs niet. Maar wanneer het fietspad doorloopt en een fietser het fietspad verlaat om van richting te veranderen, om in te halen of om langsheen een hindernis te rijden, dan moet hij wel voorrang geven aan de bestuurders op de rijbaan.
  • Ook fietsers moeten voorrang geven aan voetgangers die op het punt staan over te steken op het zebrapad.

Een gedachte over “Fietser: waar gaat dit naartoe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.