Rubenshuis: wandelen in het huis van de meester

Het was alweer jaren geleden dat ik het Rubenshuis had bezocht. Dat barokke gedoe…ik ben er niet altijd voor. En hoe groot Pieter Paul Rubens ook is, sommige van zijn werken zijn iets té virtuoos geschilderd naar mijn goesting. Maar dat belet niet dat je de meester in zijn meesterschap kan waarderen. En het Rubenshuis is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer dus…

Enfin, wij daar naartoe op een prachtige, frisse zondag.

Met de ervaring in het KBR, lette ik deze keer ook wat meer op de regeling ivm corona. En ja hoor, dit museum is TIPTOP georganiseerd! Er mogen slechts 20 mensen per half uur binnen op het domein. Bij elke zaal staat een toezichter die radio-verbinding heeft met de toezichter in de volgende zaal en zodoende wordt er op toegezien dat in de kleinere kamers maximaal 4, in de grotere maximaal 6 mensen aanwezig zijn. Lekker veilig, lekker rustig, lekker op uw gemak kijken naar de kunstwerken en genieten van deze riante villa.

Het weze gezegd: het kot van Rubens is nogal een riante villa. En terug in zijn tijd moet het dat zeker geweest zijn. Je ziet meteen dat je bij het aanspreken van PP best minstens “mijnheer” en waarom niet “excellentie” of iets dergelijks zegt. Een groot en hoog atelier, praalruimtes voor het bezoek en een heel appartement als privévertrek. Nog iet of wat ingericht naar de geest van de tijd maar vooral heel veel schilderijen. Ter promotie van de firma.

De werken zijn lang niet allemaal van Rubens zelf. Dat zou leuk zijn maar misschien een beetje duur. Er zijn echter wel schilderijen van zijn leermeester Otto Van Veen, zijn buurman Alexander Adriaensen, de begaafde student Antoon Van Dyck, de compagnon Jan I Brueghel…zelfs een Titiaan. Dus ja, het is zeker de moeite om langs te gaan ook al ben je niet echt “fan” van Rubens.

Wat ik ook interessant vond – en totaal was vergeten – is dat er toch onder de échte Rubensen evoluties te zien zijn; zowel werken uit zijn beginperiode (nog sterk onder invloed van de Italiaanse Renaissance) tot de climax aan Barok (met veel boeha en theater) zijn te zien.

Klein nadeel: omwille van de corona-maatregelen zijn er geen audiogidsen ter plekke maar je kan wel op je eigen smartphone de audiogids downloaden en zodoende met eigen oortjes het parcours volgen.

Onze wandeling duurde ongeveer 1u30, een goede score in verhouding tot de grootte van het museum. Ik geef het een 4 op 5 en een 6 op 5 voor de coronamaatregelen. Ik noteer wel dat Antwerpenaars (incl. de Nederlandse grenstoeristen) weinig rekening houden met afstanden en mondmaskers maar gelukkig is de Meir dan weer breed genoeg om zelf afstanden te bewaren.

Meer info op https://www.rubenshuis.be/nl Reserveer zeker je bezoek als je wil gaan. Het Rubenshuis ligt op een kwartiertje stappen van het Centraal-Station.

Een gedachte over “Rubenshuis: wandelen in het huis van de meester

  1. Lang geleden ook nog bezocht. Zelf ook niet helemaal fan van de schilderstijl, maar sowieso eens de moeite om op deze plek rond te lopen vond ik 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.