Hallepoort (BXL): Back to Bruegel

Op net geen 500m van het Zuidstation van Brussel staat de Hallepoort. Een gebouw van pakweg jaren 1400 dat op de huidige kleine ring – de vroegere vestingmuur – staat. Prachtig gerestaureerd staat deze monumentale stadspoort voor de herinnering aan een tijd die eigenlijk nog niet zo lang geleden is. Meermaals op de lijst van “te slopen gebouwen” is het gebouw nu (eindelijk) een deel geworden van het collectief erfgoed en een prachtig museum.

Als “stadsmuseum van Brussel” kan het niet doorgaan. Daarvoor moet je zeker ’s het Broodhuis op de Grote Markt bezoeken. Maar als museum over het hoe en waarom van de stadsmuur van Brussel is het des te interessanter.

Maar waar de Hallepoort nu superinteressant voor is, is de expo “back to Bruegel”. De expo pikt in op het Bruegeljaar 2019 en met de coronasluiting werd deze expo verlengd tot 18 april 2021. De expo kadert afdrukken van tekeningen en schilderijen van Bruegel in hun tijd en toont tegelijk voorwerpen in de realiteit. Wil je draaitollen eens in het echt zien, of een draailier, of mee op ontdekking waar Bruegel precies stond toen hij dat Brusselse schilderij maakte, dan mag je deze expo niet missen.

Als zéér interessante extra zijn er 2 (korte) VR-sessies waarbij je “in” (en niet “door”) de wereld van Bruegel loopt. Pieter B gidst je door de markt, de Sint-Jorisfeesten, het moment van de kindermoord in het Brusselse Bethlehem,…En hij vertelt op zijn eigen manier over zijn schilderijen en de verwijzingen naar grappige momenten en afkeer tav de Spanjaarden.

Boven op de toren krijg je een prachtig panorama van Brussel en ook daar staan VR-kijkers die je het zicht van Brussel in de jaren 1500 laten zien vanop de hoge stadspoort gezien. Subliem en uniek!

Wij luisterden de hele audiogids af (breng je eigen oortjes mee!) en deden er 2u30 over. Ik geef dit museum 5/5 voor de manier waarop ze de integratie van oude geschiedenis en actualiteit combineren. Ook dit museum is 200% coronaproof, eveneens een dikke 6/5 voor alle maatregelen. Voor minder mobiele mensen is er een lift.

meer info:

http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/back-bruegel
https://www.brusselsmuseums.be/nl/tentoonstellingen/back-to-bruegel-experience-the-16th-century

 

4 gedachten over “Hallepoort (BXL): Back to Bruegel

 1. Een dik pak sneeuw en iedereen gaat de straat op. Respect. Maar, wat zijn die twee mannen op rechts aan het doen? Een stormram?

  1. een beetje context is wel nodig hier. Dit gaat over de “kindermoord te Bethlehem”. Dat is dus 28 december, hartje winter. Bruegel leefde in “de kleine ijstijd” en is gekend voor zijn sneeuwtaferelen.
   Aangezien het gaat om een massamoord op alle kinderen met het vele gehuil en gekrijs, kan het niet anders dan dat iedereen de straat op loopt: enerzijds uit nieuwsgierigheid anderzijds om het geweld te ontvluchten.
   De mannen rechts vooraan staan klaar om de achterdeur van een huis open te breken. De ene met een soort hellebaard, de ander met idd een soort stormram voor ’t geval de deur het niet snel begeeft. Beide mannen handelen in opdracht van de Spaanse soldaat achter hen.
   Meer info over dit gebeuren vind je hier:
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Onschuldige_Kinderen
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellebaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.