Van Eyck (00): Portret van kardinaal Albergati

In de aankomende expo – (voorlopig) gepland voor juni 2021 – wil ik een eigen en eigentijdse versie van het “Portret van kardinaal Albergati” (Van Eyck) maken. Het wordt een mix van het originele schilderij met mijn eigen portret en eigen techniek. Ik ga mij niet avonturieren aan schilderen, laat staan aan olieverfschilderen.

Ter introductie een woordje over het “echte” schilderij van kardinaal Albergati.

In 1435 werd een vredesverdrag gesloten tussen Filips De Goede (Bourgondisch heerser over de Vlaanders ) en de koning van Frankrijk Karel VII in Atrecht (cfr Google is dit Arras). Dit verdrag maakte een einde aan de oorlog die was ontstaan nav de moord op Filips De Stoute. Maar geen akkoord of verdrag zo geldig als dat dat door God is verzegeld. Dus stuurde de paus een eigen bemiddelaar: kardinaal Niccolo Albergati, ambassadeur van de Heilige Stoel in Frankrijk (1422-1431). Van Eyck was ook op die gebeurtenis waarschijnlijk om een “fotoverslag” van de aanwezigen en de gebeurtenissen vast te leggen.

Dit portret werd waarschijnlijk niet op dat event geschilderd maar pas achteraf. Dat leiden we af uit de gedetailleerde studietekening die van dit schilderij bestaat. De tekening toont al lichtschakeringen, details in het gezicht,…

Ondanks dat men er aan twijfelt is het heel waarschijnlijk dat beide werken om kardinaal Albergati gaan. Op de tekening staan markeringen als informatie over de kleur van de huid, haren, ogen…Bvb: “de lippen erg wit” of “geelachtig en wit met lichte blauwe zweem”. De tekst is in oud dialect van het dal van de Maas.

Het origineel schilderij draagt niet langer de originele lijst die waarschijnlijk voorzien was van enige tekst. Bij mijn versie zal ik zeker niet de huidige lijst benaderen (ik vind ‘m zelf nogal lomp) maar zorg voor een eigentijdse versie.

Hieronder alvast al een eerste aanzet naar mijn versie waarbij ik probeer de vergeelde vernislaag van het schilderij te verwijderen. Onze kardinaal heeft alvast een beetje minder last van zijn nieren in mijn versie 😉

Een gedachte over “Van Eyck (00): Portret van kardinaal Albergati

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.