Brussel: Broodhuis, al het goud van Brussel

Ik denk dat het museum van het Broodhuis is allicht het meest bekeken maar minst bezochte museum van Brussel. Ik durf zelfs te stellen dat de gemiddelde Brusselaar geen weet heeft dat er in het Broodhuis een museum zit. Maar ik wist dat wel 😉 En gewapend met mijn museumpas is dat museum nu gratis. Dus zeker een must-see tijdens ons weekendje in Brussel.

Het Broodhuis wordt in het Frans trouwens “Maison du Roi” genoemd.  Deze dubbele benaming vindt haar oorsprong in de geschiedenis van het gebouw: Broodhuis verwijst naar zijn eerste bestemming, een broodhal in de 13e eeuw, terwijl Maison du Roi verwijst naar de titel van de eigenaar van het bouwwerk, de hertog van Brabant. In de16e eeuw was laatstgenoemde niemand minder dan Keizer Karel, “koning” van Spanje. Dat huis is dan weer niet te verwarren met het café “Le roi d’Espagne” op de hoek van de Grote Markt. Een plaats waar vroeger wel eens “illegale zaken” gebeurden, vandaar de zijdeur in de gevel langs het straatje. Een escape-room avant la lettre.

Het Broodhuis neemt je mee door de geschiedenis van Brussel. Het gaat dieper in op de economie, de grootsheid en de rol van Brussel, de betekenis van de Grote Markt, de stadswallen, de vele renovatie aan het Broodhuis… Prachtig om te zien hoe je de details van dit gotische gebouw van heel erg dichtbij kan zien. Details die je – door de overdaad aan pracht – langs de buitenkant mist. Zo moet je maar eens naar de sokkel kijken met de 2 muzikanten hoe fijn de gitaar en de vingers zijn uitgewerkt. Maar de praal zit ‘m natuurlijk niet alleen aan de buitenkant. Ook aan de wanden en aan de tafel straalde de rijkdom. Een retabel om in de privékapel te zetten. Het kan niet op. Het karton van Pieter Coecke Van Aelst is een uniek stuk in het museum.

Voor de kinderen is er leuke zoektocht die hen meesleept door een boeiende geschiedenis.

Dit museum moet je vooral gedaan hebben omdat je dan voor altijd kan zeggen: “daar ben ik binnen geweest” 😉 En omdat je dan ook ’s een zicht op de Grote Markt hebt zoals de Rode Duivels dat hadden (de eerste versie of de tweede versie, ge moogt zelf kiezen). Het is een uniek gebouw met een lange geschiedenis. Met het ticket kan je ook het museum van Manneke Pis bezoeken.

In de fotoreeks moet je ’s kijken naar de 3 laatste foto’s. Het gaat om de Y van de boulevards aan het De Brouckèreplein. Voor de aanleg had het plein een kerk en een fontein. Daarna werden de boulevards aangelegd, de fontein werd verplaatst maar de kerk maakte de doorgang lastig. De kerk werd afgebroken en het alombekende “Coca Cola-gebouw” kwam in de plek. Ook voor deze leuke weetjes kan je in dit museum terecht 🙂

Ik geef het museum een warme 3/5 omdat het mooi, ordelijk maar toch nog een beetje klassiek is opgevat. Er is een audiogids via je GSM en er zijn ook tekstbordjes. Aangezien er weinig volk komt en alle maatregelen worden gevolgd krijgt dit museum van mij een 5/5 voor coronaveiligheid. Meer info via https://www.brusselscitymuseum.brussels/nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.