Tijdens het opzetten van een tekening neem ik zelden pauzes. Ik ben dan in volle concentratie en niemand mag mij storen. Dat weten ze hier in huis; wanneer vader op zijn atelier kruipt en ’t is om iets nieuw te beginnen, dan blijven we uit zijn buurt. Zeker wanneer het gedetailleerde werken betreft. De Bruegels kan je zonder twijfel onder die rubriek zetten. Ze zijn van een redelijk hoge complexiteit en vragen wel wat inspanning, focus om op te zetten. Ik vind persoonlijk Bosch nog complexer daarom dat ik er mij tot nu nog niet heb aan gewaagd. Al zou ik voor Tessa wel eens een kopie kunnen maken van die kruistocht die in het Gentse MSK hangt. Die lijkt me niet zo moeilijk, alleen erg veel zwart in de achtergrond wat met potlood moeilijk haalbaar is.
Maar dit om te zeggen dat ik dus de schets van “De imkers” heb opgezet. En al meteen een eerste weetje te vertellen: De naam van Bruegel en datum van het werk staan rechtsonder. De datum noteert: MDLXV en dat zou willen zeggen dat het werk is getekend in 1000+500+50+10+5 = 1565. Maar een stuk van de ets werd afgesneden waardoor men vermoed dat het ergens 1568 werd gemaakt. Ik zet er de naam en datum later nog wel op, dat is afwerking 😉
Omdat ik echt niet vertrouwd ben met etsen en tekenen met stiften, ben ik maar achteraan begonnen met testen hoe dat precies loopt met dat streepjes zetten en zo te komen tot grijswaarden. Jaaaa! Lap! ‘k heb het dus weer aan mijn rekker…Was ik totaal vergeten…Bruegel…rechtshandig…Van Hemel…linkshandig…dat wordt weer ondersteboven tekenen. Maar het lukt. Ik zal wel nog iets fijnere stiftjes moeten kopen om verder het fijne werk te kunnen maken.
Maar vooral belangrijk hier is wat we te zien krijgen: in de boom rechtsachter kruipt een man “de boom in” 😉 Herkennen we dat beeld niet van een ander schilderij uit hetzelfde jaar? Ik laat het aan u over om dat te beoordelen…
Mooi. Dat van linkshandig zijn moet je nog een keertje uitleggen. Hoe beïnvloedt dat je werk? Begin je daarom in de rechterbovenhoek zodat je tekenhand niet de verse inkt uitveegt?
Dat is meer dan een kleine uitleg Koen.
Ik teken linkshandig maar daarom nog niet persé van rechts naar links. Intuïtief begin ik in de hoek die op de een of andere manier (contrast, aantrekking, expressie,…kan vanalles zijn) aandacht vraagt of zal vragen als het werk klaar is. Een typische is dat ik begin in de donkerste hoek om zodoende te weten hoe donker ik (niet) mag gaan op de andere plaatsen. Zwarte vlakken met potlood zijn moeilijk te maken en worden ook snel een vette boel.
Ik forceer mezelf wel al eens om – zoals je zegt – niet over mijn tekening te wrijven en dus van rechts naar links te werken maar dat duurt meestal niet lang. Dus daar ligt het niet aan.
Het grootste probleem ligt om in de manier waarop je lijnen trekt. Een linkshandige gaat (in de regel) van linksboven naar rechtsonder, terwijl een rechtshandige (wanneer er niet wordt over nagedacht) eerder van linksonder naar rechtsboven inkleurt. Tegengestelde diagonalen. In de regel maakt dat weinig verschil bij inkleuren van vlakken maar bij een ets, waar elke lijn telt, is dat niet zomaar te negeren 🙂