Bruegel 3: de imkers (3)

In deze fase heb ik de boom (waar de nestrover in kruipt) en de middelste imker verder uitgewerkt.

Op de achtergrond links, tussen imker 1 en 2, zien we nu duidelijk een landschap met een boerderij/huis met watermolen opduiken. Verder in de diepte staat een soort burcht en een dorpskerk.

Bij het etsen/tekenen in inkt is het toch wel anders om diepte te creëren in een beeld. Wanneer Bruegel (en zijn tijdsgenoten) een ver landschap in beeld brengen dan deden ze dat meestal door middel van perspectief maar ook door de kleuren valer, blauwer te maken. Het “leven” er een beetje uit halen. Bij etsen werken we niet met kleuren maar met grijswaarden. De tekening wordt onduidelijker weergegeven (met puntjes) en ook hier weer lichter dan we dat bij de voorgrond zien.

Weet je wat mij begint op te vallen? Die imkers…die zien er toch niet echt als de meest zorgzame imkers van de bijenbond uit. Toch? Bij de vorige blog had ik het al over imker 3 (de meest rechtse) maar nu ik imker 2 heb getekend, komt ook imker 1 (de meest linkse) in beeld. En dan moet je eens opletten wanneer ik onderstaande foto er naast zet…

Die houding is nu toch wel krak dezelfde dan die van imker 1?!?  Zelfs de schaduwen kloppen. Wat als de rieten gezichtsbescherming geen bescherming was maar eerder een masker om hun gezicht te verbergen? Het zou nogal eens wat uitleggen mochten het geen imkers zijn maar wel dieven. Honingdieven naast de eierdief. Het zou mij niets verwonderen mocht Bruegel ons (nog maar eens) bij de neus nemen. De snoodaard. De tekst op het voorplan heb ik er dan maar bij gezet:

dye den nest Weet dye Weeten

dyen Roft dy heeten

Op zijn Vlaams vertaald: “diene die het nest weet zijn, die heeft de kennis. Diene die rooft, die eet.” In het netjes Nederlands: “Wie het nest weet zitten, die weet waar het is, maar wie het rooft, die heeft het”.

Op zijn Bruegels verwijst deze tekst naar de achtergrond en zien we een interessante scène op de voorgrond maar ligt de kern van het verhaal ergens verborgen in een hoekje. Dat kennen we uit nog vele andere verhalen (bvb de volkstelling te Bethlehem, de kindermoord,…) bij Bruegel. Wijst de spreuk enkel richting de eierdief in de boom? Voor mij kan het geen toeval zijn dat de tekst links onder staat en je over de 3 imkers moet kijken om zo tot de eierdief te komen. Ik zoek uit wat de literatuur daarover weet te vertellen…Volgende week meer daarover. Zeker weten.

 

3 gedachten over “Bruegel 3: de imkers (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.