KW50: Koen volgt niet

Legomasters is bij ons thuis een programma dat van dichtbij wordt gevolgd. (te herbekijken op VTM Go en edities over andere landen ergens via ’t internet) Er wordt op de gekende formule van “gezonde competitie” cfr X-factor en Huppeldepup got talent of.. een Lego-bouwwedstrijd op gezet met per aflevering een specifiek thema waar de bouwers zich moeten naar schikken. En dat zijn soms wel spectaculaire dingen die daar gebouwd worden. Echt de moeite.

Bij één van de afleveringen van dit seizoen (2) moeten de deelnemers een bestaand kunstwerk bouwen in Lego maar met een eigen twist. De kunstwerken zijn nogal bekend en als er nu één kunstwerk is dat iedereen in zijn top 10 van bekende kunstwerken heeft staan (daarom niet uw favoriete werk maar wel de “top 10 van de bekende”) is het de Mona Lisa.

Voor de gelegenheid werd Koen Vanmechelen – het belletje rinkelt wanneer ik zeg: kippenkunstenaar – uitgenodigd als gastjurylid. En dat was interessant. Goede insteken moet ik zeggen. Maar waar onze Koen de mist in gaat is bij het oordelen van het – overigens niet zo geslaagde – bouwsel van de Mona Lisa. Koen mist het feit dat de Mona Lisa hem niet doorheen het hele decor volgt.

Een misvatting van Air Force One-formaat als het om kust en kunstkennis gaat! Misschien zeg je nu spontaan: “maar allez, Van Hemel, ge zit er nu toch wel ferm naast. Iedereen weet dat toch?!” Integendeel waarde lezer. Ik zal je dadelijk overtuigen met geconcentreerde wetenschap 😉

Het effect van een portret dat u schijnt te volgen heet…”Het Mona Lisa-effect”.  Een absolute misleiding dus. Een van de zovele misvattingen van deze Italiaanse schone.

Ten eerste mogen we stellen dat het “Mona Lisa-effect” eigenlijk al bestond in de tijd van de Romeinen. Dus ’t is al ouder dan Da Vinci en hij is daarom zeker niet de uitvinder van het fenomeen. Maar dat volg-effect werkt NIET bij Mona Lisa. Ten tweede kijkt ze lichtjes naar rechts. Duits onderzoek heeft aangetoond dat om het Mona Lisa-effect te hebben de blik recht (tussen de 85° en 90° op het vlak) moet staan. En ons Lisa…die kijkt een beetje meer naar rechts. Om precies te zijn: 15,4°. Ze kijkt dus gewoon naast u.

TENZIJ je op minder dan 50cm van het schilderij gaat staan. Dan heb je dat effect niet meer. Maar dan heb je ook niet veel bewegingsruimte meer om te stellen dat je gevolgd wordt. En daarbij je kan er niet bij op minder dan 3meter.

Of Leonardo met opzet de kijkhoek groter heeft gemaakt, weet ik niet. Wat wel leuk is om te zien, is het digitale experiment van Florent Aziosmanoff. Hij maakte een echte bewegende versie van Lisa Gherardini die je – aan de hand van gezichtsherkenning en een kleine camera in het frame – helemaal volgt. Maar ver hoef je’t niet te zoeken: Van Eyck en Petrus Christus pasten deze techniek in Vlaanderen al eerder toe, zelfs vanuit een schuine hoek kijken de ogen recht naar je toe 😉

 

 

 

4 gedachten over “KW50: Koen volgt niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.