KW51: Malle Babbe

Frans Hals wordt de kunstenaar waar ik me de komende weken/maanden zal in verdiepen. Ik hoop dat ik uit die studie niet alleen technische informatie kan halen maar ook heel wat weetjes. Ondanks dat Frans Hals waarschijnlijk in Nederland bekender is dan in Vlaanderen is hij van geboorte wel degelijk een Vlaming maar het gezin Hals verhuisde toen Frans ongeveer 4jaar was naar Haarlem.

Frans Hals was tweemaal getrouwd en heeft 15 kinderen laten dopen(hopelijk waren ze dat allemaal want eh…). Een van kinderen (Pieter Hals) was verstandelijk gehandicapt en werd opgenomen in een arbeidershuis. In datzelfde arbeidershuis  zat ook ene Barbara Claes. Ook zij was verstandelijk gehandicapt en leed waarschijnlijk aan cretinisme.

De naam Malle Babbe zou een verbastering zijn van Malle Barbara ofte gekke Barbara. Het schilderij wordt ook wel Hille Bobbe of De Heks van Haarlem genoemd. Malle Babbe is vandaag zeker nog bekend als de zwierige verschijning uit het lied van Rob De Nijs.

Weetjes van de week:

Alles in het schilderij wijst op lichtzinnigheid: de open bierkan, de uitbundige lach (wat ongewoon was voor die tijd, zie KW48), de losse, onverzorgde kledij en de uil op de schouder.

Onbekend is of Frans Hals Malle Babbe heeft ontmoet; het schilderij is volgens Hals-kenners zo’n 10 jaar eerder geschilderd.

De uil is door Hals waarschijnlijk pas later aangebracht en slaat mogelijk op het oud-Nederlandse gezegde “Zoo beschonken als een uil”.

Het Metropolitan Museum of Art in New York is in het bezit van een nagenoeg identiek schilderij in spiegelbeeld. Het is niet duidelijk wie de maker van dit schilderij is. In het verleden werd het ook aan Frans Hals toegeschreven, maar tegenwoordig denkt men dat het mogelijk van een leerling van Frans Hals is.

bronnen:

De Pré-historie (elke zondag op Radio 2)
Historiek.net
Wikipedia

 

3 gedachten over “KW51: Malle Babbe

  1. Ik kijk nu al uit naar het vervolg. Ik liep met enige regelmaat rond in het ‘Frans Hals Museum’ in Haarlem want mijn dochter woont daar in de buurt. Wachten op betere (corona-vrije) tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.