Wat is jouw cultuur?

Onlangs deed ik mee aan een enquête rond de virtuele beleving van musea en het Rijksmuseum Amsterdam in het bijzonder. Daar loopt/liep tijdens de coronadagen een virtuele expo rond slavernij maar je kan ook de vaste collectie via een virtuele toer bezoeken.

Ik vind virtueel toeren nooit gelijk aan echt toeren maar voor musea die niet onmiddellijk binnen een redelijke afstand liggen is dat best handig. Zo was het virtuele bezoek aan Villa Farnesina best handig (volg deze link) om de Galatea van Botticelli te tekenen.

Naar het einde van de enquête werd mij gevraagd of mijn visie op de Nederlandse cultuur hierdoor was gewijzigd. Ik begreep best wel waar de interviewer naartoe wou maar kon het niet laten om de wedervraag te stellen waar de Nederlandse cultuur nu precies voor stond. Oranje? Eten uit de muur? Het Zeeuws meisje? Windmolens? Groot scheepvaartland? Gemiste penalty’s? Overwinnaars van de zee (Deltaproject)?… Natuurlijk verwees men naar de slavernij en kan – ondanks de opbrengsten voor ’s lands glorie – niemand behalve de Britten fier zijn op het mishandelen van mensen voor geldgewin.

Toch stelde ik me daarna de vraag “Wat is de Belgische cultuur eigenlijk?”. Fritten? Voetbal? Ruzie met de overkant van de taalgrens? Jankers? Werkers? Racisten of toleranten? Kunstminnaars of haters? Progressieven of conservatieven? Sportievelingen of eerder TV-beweging? Of zoek je toch liever het leven op Pluto? En als ik aan jou vraag wat jouw cultuur is, wat zeg je me dan? Wat typeert je? (reageer of stuur me een mail)

6 gedachten over “Wat is jouw cultuur?

  1. Je zet me aan het denken met je opsommingen. Dat je de slavernij vermeldt in het Nederlandse lijstje is verklaarbaar (oa door die tentoonstelling het het rijksmuseum). Mis ik Kongo en alle uitbuiting en gruweldaden in het Belgisch lijstje? Ja toch?!?

    1. Absoluut. En dat was ook mijn reactie tijdens het interview. De periode Congo ligt natuurlijk wel 200jaar na “de gouden eeuw” maar het principe blijft wel hetzelfde: mensen uitbuiten voor eigen winst.
      Maar misschien had ik mijn vraag wat beter moeten omschrijven. De vraag is “wat is de Belgische cultuur vandaag?” Zo zie ik elke dag een jongen naar school vertrekken met zijn skateboard op de rug (tussen boekentas en rug). Dat is zeker zijn cultuur, dat maakt hem herkenbaar. Ik vroeg mij dus af bij het interview “wat maakt de Belg herkenbaar?”, “wat maakt zijn cultuur?”. Maar omdat dat nogal onpersoonlijk is, vernauwde ik de vraag naar “wat is jouw cultuur, waaraan herkennen mensen jou?” Wat zeggen mensen over Koen als “dat is nu ’s typisch Koen” (en dan heb ik het niet over vuile sokken naast je bed laten liggen hé 😉 )

  2. Ha Max, cultuur is een beschaving of gewoontes die bij een volk (stam) horen. Alhoewel men soms spreekt over een Westerse cultuur, is er veel in deze cultuur waar ik mij niet kan in terugvinden. En daarom vind ik het juist goed dat jij die vraag stelt: wat is jouw cultuur. Cultuur is dus iets niet algemeen maar persoonlijk. Wel mijn cultuur is genieten van de schone dingen, zonder in iets fanatiek te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.