Frans Hals: de juiste plaats & tijd

Voor ik begin te vertellen over wie Frans Hals was en over zijn leven en de techniek wil ik hem toch eerst even in de tijd plaatsen.

We zitten in het hart van de Gouden Eeuw. Nederland bloeit! Antwerpen sterft. Wie geld wil verdienen moet dus naar Nederland en liefst in de buurt van Amsterdam. Daar woont al wie schoon en vooral rijk is of dat gedurende deze periode zal worden nav. de commerciële boottochten die er aan staan te komen.

Alles bloeit bij onze bovenburen: technieken, handel en vooral kunst. Tijdgenoot van Rubens, de firma Bruegel, Rembrandt, Vermeer en Caravaggio dat zegt al veel over hoe er waarde wordt gehecht aan kunst en vooral in onze contreien (voor wie er nog mocht aan twijfelen: ik weet dat Caravaggio een Italiaan is 😉 )

Maar ook de godsdienstkwesties bloeien in deze tijd. Zeker in de Nederlanden. Toen de Spanjaarden hier en daar de plak zwaaiden was het een en al Katholicisme maar in Nederland hadden ze van die Spanjaarden tegen die periode geen last meer. Van godsdienstrivaliteit des te meer; ze kwamen bij bosjes op. Ik ken geen enkel ander land met zoveel soorten geloofsvormen dan Nederland.

En het is in die tijd dat onze vriend wordt Frans geboren in Antwerpen ergens 1582. Maar daar valt niet veel carrière te maken. Daarom besluit vader Hals om met het gezin, wanneer Frans 4 jaar is, te verhuizen naar Haarlem. En aangezien kunst in volle ontwikkeling was, mocht Frans schilder worden.

En nu voel je’t zo al komen er zit een gat in de geschiedenis. Frans duikt dan voor het eerst terug op in 1610 wanneer hij lid wordt van de Sint-Lucasgilde. Sint-Lucas is de patroonheilige van de kunstenaars. Niet voor niets dat mijn zoon Lucas heet 😉

Dat Frans gretig was om kennis te verzamelen valt toch wel op. Naast (meer dan waarschijnlijk) in de leer te gaan bij een meester-schilder gaat hij in 1616 naar Antwerpen om er werken van Rubens en Van Dyck te bestuderen. Het moet een druk jaar geweest zijn want ook in 1616 maakt hij zijn eerste schuttersstuk. En dan mag je toch al opmerken dat Frans op zoek gaat naar de dynamiek van het beeld, de expressie, de gezellige warmte van de mens…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.