Louvre-Lens: een dagje tijdreizen

Het moest er wel eens van komen: een bezoekje aan het Louvre in Lens. Lens ligt niet zo ver van Lille (vergis je niet, het is niet in Lille) en vanuit Gent is het vlot bereikbaar. Het was nog even twijfelen tussen het Rijksmuseum (Amsterdam) en Louvre maar omdat NL terug rood kleurt qua corona en het een uur minder lang rijden is, zijn we maar de andere kant op gereden.

Het was een beetje verschieten toen we onze kaartjes online reserveerden: geen tijdslot en voor de vaste collectie helemaal gratis. Klopt dat wel? Tegelijk stond er

in de kolom ernaast dat het museum gesloten is…Tjah…Een beetje avontuur kan geen kwaad. Google is altijd een goede vriend en Arras & Amiens zijn dan finaal ook niet zo ver weg.

Het traject ging vlot. Ruime parking (ook al gratis). Maar het valt me snel op dat Fransen het niet zo nauw nemen met afstanden en mondmaskers. Dat wordt snel goed gemaakt bij de ingang want zonder corona-pas (volledige inenting of negatieve test) kom je het museum niet in. Mijn QR-code-CovidSafe-scan lukte niet meteen maar gelukkig kon ik het wel uitleggen/aantonen.

En dan kom je in een Walhalla aan cultuur. Dit Louvre gaat wereldwijd. Dat is nu eens aan andere kijk op kunst en cultuur doorheen de jaren. De expo opent met een gigantische fotomuur waar je meteen in het belang van cultuur wordt gezogen. Dan doorloop je een tijdslijn van ongeveer -3000 tot vandaag. En dat niet alleen over het Europese continent maar evengoed over de contreien van het Midden-Oosten.

Met topstukken en archiefstukken krijg je een mooi overzicht van de evolutie van kunst, visies, religies, politiek, oorlogen en vrede. Ik vreesde een beetje dat we met de B-nummertjes uit het archief zouden geconfronteerd worden maar dat was zeker niet zo. Een mooie expo in een supersjieke zaal.

7 gedachten over “Louvre-Lens: een dagje tijdreizen

    1. Bij gelegenheid ’s doen, Koen. Het is er erg ontspannen. Veel minder “overdaad” dan het grote Louvre in Parijs. De vaste collectie wijzigt niet zo veel, dus zelfs daar is geen tijdsdruk. Maar als ’t weer eens zo’n regendag is en je bent in de buurt, de moeite waard 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.