Frans Hals: de lachende cavalier (12)

Challenges altijd de uitdaging waard. Elke zomer verleg ik een grens, ga ik in dialoog en tegelijk in een soort steekspel met een bekende kunstenaar en een iets minder bekend werk. Een topwerk met een verhaal en een hogere technische uitdaging. De uitdaging loopt over de zomer omdat dan het exposeizoen zichzelf niet “ververst”. Er zijn geen nieuwe expo’s, wat loopt loopt wat niet loopt start ergens in september.

2 juli lanceerde ik een teaserblog om officieel te starten op…

5 juli met de reeks rond mijn eigen versie van De Lachende Cavalier van Frans Hals. Ik vertelde wat over Frans, ik vertelde wat over het schilderij, over de vele hypothesen achter het schilderij en vooral over de technische uitdagingen tijdens het tekenen.

Maar, een beetje zoals in Het Geheim van de Meester, is een uitdaging nog zoveel spannender wanneer er ook een deadline op staat: de zomer. Nog spannender wordt het wanneer de tijd tikt maar de tekening niet loopt zoals voorzien. En dan is het plots 1 september. Kinderen gaan naar school en ik kijk naar mijn tafel en besef dat het (alweer) een moeilijke wordt. Enkel een beschermengel kan mij nog redden.

Ik rommel in mijn kistje aan beschermengelen…Saint Maurice, Heilige Sonia, De Goede Karen, Zotte Jef… op kant geschoven vind ik ergens onderaan weergod Frank. En Frank die fluistert: “de herfst begint op 22 september om 21u21“. Dit moet een goddelijke insteek zijn want voor mij begint de herfst op 21 september. Ik voel me Phileas Fogg en Frank mag mijn Passepartout zijn. Ondanks mijn streven was ik in de illusie één dag te laat te zijn geëindigd, 22 september, 20u20 om het met een Engelse precisie te zeggen. Maar nu blijkt dat ik de challenge heb gehaald en zelfs 1 uur eerder klaar ben dan de herfst inzet.

Zalig momentje van euforie. #vreugdedansje

Ik heb, omwille van de performance & expo Kunst in het Dorp, niet meer geblogd over De Lachende Cavalier maar dan weer krijg je nu het hele eindblok in één reeks. Alsof het een film op VTM was en je het 2e (of 3e) reclameblok voorbij bent. Ik hoop dat jullie er van hebben genoten. Het werk zal te zien zijn op mijn overzichtstentoonstelling “1450-1650” op 12-13 & 19-20 maart 2022 in het Landgoed De Campagne – Gijzelstraat 12 – Drongen. Noteer het al maar in je agenda 😉

Een gedachte over “Frans Hals: de lachende cavalier (12)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.