Goedkoper verwarmen?

Naast mijn carrière als tekenaar van schoons ben ik ook hobby-ingenieur voor een grote organisatie 😉 Dus ook op gebied van gebouwen e.d. heb ik toch wel wat kennis in één van mijn hersenlobben. Misschien nuttig en interessant dit te delen.

In een eerdere blog had ik het al eens over hoe je huis gratis afkoelen. Ik ga het bij deze niet hebben over hoe je je huis gratis kan opwarmen (al kan je al beginnen met de zon binnen te laten) maar wel hoe je jezelf toch wat energiekosten bespaart bij het opwarmen van de woning.

Laten we beginnen met de meest bekende paradox: “verluchten van de woning vraagt minder energie”. Het lijkt zeer onlogisch: waarom zou je nu een venster open zetten, de koude lucht naar binnen laten en dat dan efficiënt verwarmen noemen? Het antwoord op zich is vrij eenvoudig: droge lucht vraagt minder opwarmingsenergie dat vochtige lucht.

Klein proefje (wat je ervaart is meestal wel meer vatbaar): laat een paar druppels water op je hand vallen. Wat voel je? Normaal zal dat koud of fris aanvoelen. Dat is een natuurfenomeen: het water neemt jouw lichaamswarmte op om zodoende zelf meer energie te krijgen. Het is een beetje kleptothermie van het water. Wanneer er geen water op je hand ligt, dan voelt die plek niet kouder aan dan de rest van je hand. Conclusie: water of vocht neemt warmte op.

Door je woning potdicht te houden (dubbel glas, goede isolatie, tochthond,…) en in coronatijden te telewerken, misschien ook de was in de living te drogen, wordt de lucht in de kamer vochtig. Voor wie er niet aan dacht: wat je uitademt bevat ook vocht. Dat zal dus inhouden dat de lucht meer energie zal nodig hebben om tot dezelfde temperatuur te komen dan een gelijkaardige kamer met drogere lucht. MAAR er is nog een belangrijk gegeven: inertie!

De muren, de zetels, tapijten, gordijnen nemen dat vocht ook mee op. Hierdoor heb je, naast die vochtige lucht, nog véél meer energie nodig om de materialen in de ruimte op te warmen. Een te droge kamer daarentegen is ook niet goed voor onze gezondheid: prikkelende keel, droge ogen, kuchen… De ideale vochtigheid in een ruimte ligt tussen de 40% en 60%. Wie een CO2-meter heeft ziet de waarde er misschien wel op staan.

“Ho ho ho! Allemaal goed en wel, maar eh…die koude lucht komt wel nog altijd binnen hé.” Ja dat is waar. Dat is puur energieverlies dat je dan weer goed maakt in energiewinst bij het opwarmen. Let wel op: je raam de hele dag laten open staan in de winter is ook weer geen goed idee. Verluchten doe je best zo’n 10 minuten (beetje afhankelijk van de ruimte). Dan is de lucht voldoende ververst maar hebben de muren en vloeren niet de tijd om af te koelen (zware materialen geven warmte niet snel af, inertie dus). Van zodra de venster dicht is, warm je dus feitelijk alleen maar de afgekoelde lucht op en dit met de warmte die al in de bouwmaterialen aanwezig was.

meer tips via ’t internet of bvb hier

3 gedachten over “Goedkoper verwarmen?

  1. Ik dacht even dat je een hip droogrek had geknutseld 😉
    Altijd goed om bestaande kennis weer even opgefrist en helder uitgelegd te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.