Florence ofte Siena (3)

De omstreken van Firenze zijn rijk aan mooi en interessante steden.Sommige zijn kleine kopies van Firenze andere gingen dan weer totaal hun eigen koers en zijn daarmee soms iets landelijker, meestal iets bescheidener, dan weer totaal anders net omwille van hun ligging.

Prato, Pistoia, Lucca, Pisa, … Altijd prijs! Maar de vermoeidheid slaat toe. De reis, de vele wandeltochten en het bourgondische leven vragen bij enkele medereizigers om een dagje rust. Het is hun gegund. Maar schoonbroer en ik hebben toch nog zin in een uitstapje. Als snel volgt het besluit om naar Siena af te zakken. Dat mag redelijk letterlijk worden genomen. Siena ligt op zo’n 75km onder Firenze maar je rijdt er even lang over dan was het 100km.

Siena is zo’n “mix”stad. De kathedraal van Santa Maria Assunta is zeker een kleinere versie van een groen/wit-kerkgebouw zoals we die in Firenze hebben gezien MAAR…deze is veel verfijnder afgewerkt. Verfijnd uitgewerkte beelden en te gekke gevelornamenten overvallen je. Het bijkomende voordeel dat je hier hebt is (1) dit gebouw is kleiner en (2) je kan er wat meer afstand van nemen. Dat maakt in zijn geheel dat het meer hapbaar is. Bovendien staat er minder volk te wachten voor de deur 😉

Een tweede – en voor mij belangrijkste – must see is de Piazza del Campo. Het meest eenvoudige en toch meest indrukwekkende plein ever. Door zijn vorm in venusschelp krijgt het geheel een speciaal karakter. Iedere bezoeker zet zich effe neer om te verpozen, te genieten van de zon, de mensen, un gelato en de indrukwekkende toren. Deze toren maakt deel uit van het Palazzo Pubblico. Ook hier weer een groot maar tegelijk erg bescheiden exterieur. Het had evengoed het station van Gent Sint-Pieters kunnen zijn…of was het net omgekeerd? 😉 Deze keer wou ik van de gelegenheid gebruik maken om toch ook ’s deze toren te temmen. 400 treden. Dat viel best goed mee. Echter viel mijn bouwkundig oog op de vele onregelmatige gaten in de toren. Waarom waren die zo gedaan? Was het een esthetische zet, een technische zet, nog iets anders of een combinatie? Ik zocht het op. De gaten zijn het gevolg van de verankeringen van de “stellingen” bij de opbouw van de toren. Een beetje slordig als je’t mij vraagt, dat hadden ze achteraf wel kunnen dichten. Maar goed, ik ben hier niet de projectleider. Ik geniet van het zicht en zet straks even kort de clip uit de James Bondfilm op wanneer ik terug in de schelp zit. Heel even ben Van Hemel…Max Van Hemel…

2 gedachten over “Florence ofte Siena (3)

  1. Weer een mooi foto overzicht van het prachtige Siena. Lang geleden was ik in de kathedraal daar. Maar het overweldigende gevoel erbinnen staat me nog steeds helder voor de geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.